Olt. Rezervația de Bujori din Stoicănești, evaluată de Garda de Mediu

Nedelea Raluca

La final de aprilie, o echipă de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Olt, a efectuat o vizită de lucru în una dintre cele mai discrete, dar spectaculoase comori naturale ale județului: Rezervația de Bujori a Academiei Române din comuna Stoicănești. Imaginile surprinse în teren au vorbit de la sine, într-un echilibru pe care natura îl menține cu greu și pe care omul este dator să-l protejeze, au spus comisarii.

Această arie protejată, de interes național, este clasificată în categoria a IV-a IUCN – rezervație naturală de tip floristic – și se întinde pe o suprafață de aproape 46 de hectare. Declarată arie protejată prin lege, rezervația se află în extremitatea vestică a satului Stoicănești, aproape de Pădurea Călugărească și în vecinătatea drumului județean DJ653, care leagă localitățile Alimănești și Crăciunei.

„În data de 30.04.2025 o echipa de comisari din cadrul GNM-CJ Olt a efectuat o vizită de lucru în Rezervația de Bujori a Academiei Române din județul Olt pentru a vedea  stadiul de conservare al acesteia. Imaginile surprinse nu mai au nevoie de nici un comentariu. Rezervația de bujori a Academiei este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturala de tip floristic) situată în județul Olt teritoriul administrativ al  comunei Stoicănești. Aria naturală se află în partea central-estică a județului Olt, în nord-vestul  Câmpiei Boianului,  în extremitatea vestică a  satului Stoicănești,  aproape de rezervația naturală  Pădurea Călugărească, lângă drumul județean (DJ653) care leagă localitatea  Alimănești de satul Crăciunei. Rezervația naturală cu o suprafață de 45,90 hectare a fost declarată  arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000. Rezervația dispune de mai multe tipuri de habitate alcătuite din păduri de foioase (cu specii de stejar comun, stejar pufos, stejar brumăriu în asociere cu arțar și jugastru), tufărișuri de arbuști  și pajiști termofile cu influență mediteraneană, cu vegetație și faună specifică zonelor de câmpie”, au transmis comisarii Gărzii de Mediu Olt.

Vegetația specifică și fauna care se regăsește în Rezervația de Bujori a Academiei Române contribuie la unicitatea rezervației, dar și la vulnerabilitatea ei în fața presiunilor externe: de la schimbările climatice la eventuale intervenții umane necontrolate.

Scopul vizitei comisarilor de mediu a fost evaluarea stadiului actual de conservare al rezervației, o misiune necesară într-un context în care ariile naturale protejate devin tot mai importante pentru echilibrul ecologic regional. Garda de Mediu a transmis că imaginile preluate în teren sunt suficient de grăitoare și îndeamnă populația la grijă față de aceste flori.

Distribuie acest articol