Pana de curent care a afectat luni Spania, Portugalia, Andora și sudul Franței nu va avea efect asupra țării noastre, însă românii ar trebui să știe cum ar trebui să se pregătească pentru a depăși mai ușor inconvenientele provocate de un blackout.
Sebastian Burduja: situația este monitorizată atent și este sub control
Ministrul Energiei a dat asigurări că România nu are nicio problemă în acest moment în sistemul energetic național.
”Nu avem nicio problemă în acest moment în sistemul energetic național. Acum ne acoperim consumul propriu din ceea ce producem și exportăm peste 200MW.
În țara noastră, situația este monitorizată atent și este sub control. Am deplină încredere în experții noștri, care au demonstrat de fiecare dată că suntem capabili să gestionăm situațiile dificile apărute, așa cum au fost și cele din perioada sărbătorilor pascale, a scris Sebastian Burduja pe Facebook.
Totuși, iată cum să ne pregătim pentru riscul unui blackout.
Ministerului Apărării din Austria a elaborat un material informativ despre penele de curent („blackout”), intitulat „Blackout und dann?”, adică „Ce este de făcut în cazul unui blackout?”.
Forțele Armate austriece afirmă că vor să îmbunătățească rezistența generală a țării într-un astfel de scenariu, prezentând măsuri importante de prevenire și protecție pe care fiecare individ ar trebui să le implementeze, notează economedia.ro
Printre recomandările Ministerului Apărării din Austria, în cazul unui blackout, se regăsesc:
- aprovizionarea cu apă (2 litri de persoană pe zi, pentru 3-5 zile) și alimente greu perisabile în următoarele două săptămâni (paste, orez, conserve), ceai sau cafea;
- aprovizionarea cu medicamente pentru două săptămâni;
- dotarea cu baterii, lanterne, lumânări, chibrituri;
- dotarea cu trusă de prim ajutor;
- aprovizionarea cu obiecte precum saci de gunoi, bandă adezivă;
- pregătirea de haine călduroase, pături
- mașina ar trebui să aibă mereu rezervorul pe jumătate plin
Autoritățile austriece mai recomandă cetățenilor să stabilească un punct de întâlnire cu familia, în cazul în care sistemele de comunicații nu mai funcționează. De asemenea, este încurajată cooperarea cu vecinii pentru folosirea în comun a resurselor sau ajutarea celor care au nevoie.
Cum să faci față unui blackout în România
România nu are un ghid pentru pregătirea cetățenilor în cazul unei pene de curent masive. Punctual, anumite primării sau inspectorate de urgență au publicat ghiduri cu reguli de urmat în cazul unor situații de urgență, precum cutremure, inundații sau incendii.
Totuși, un mic rucsac cu cele necesare ne-ar putea ajuta, chiar și în cazul unor pene de curent mai lungi.
Astfel, oamenii trebuie să aibă la îndemână: baterii externe de încărcare, acumulatori, powerbank-urile sau alte device-uri autoîncărcabile sunt esențiale.
În plus, nu ar strica să avem la noi o lanternă. Lumânările nu sunt indicate pe întuneric pentru a reduce riscul de a provoca un incendiu.
De asemenea, trebuie să aveți la îndemnă o trusă de prim ajutor, medicamente.
Păstrați la îndemână numărul de urgență al companiei dumneavoastră de electricitate.
Ce este un blackout
Un „blackout” descrie o defecțiune de lungă durată a sistemului energetic la nivel european, în care brusc nimic nu mai funcționează.
Ce nu mai merge? Toate infrastructurile în rețea care depind de sursa de alimentare, cum ar fi:
- Telefoane, telefoane mobile, internet, bancomate, sisteme de plată
- Benzinării, semafoare, tuneluri
- Trafic feroviar, transportul în comun
Aceasta înseamnă că se pierde și aprovizionarea cu alimente, articole de igienă sau medicamente. Ocazional, sunt de așteptat și probleme cu alimentarea cu apă și cu eliminarea apelor uzate. În propria gospodărie, iluminatul, dispozitivele de răcire și majoritatea sistemelor de încălzire ar fi afectate în mod deosebit. Apelurile de urgență nu mai pot fi efectuate.
Cauzele unui blackout
Cauzele unui eventual blackout pot fi o nouă epidemie globală, un atac cibernetic sau terorist, creşterea bruscă a cererii sau o supraîncărcare a sistemului.
Reamintim că, Spania, Portugalia, Andorra și sudul Franței au rămas luni, fără curent electric, într-o pană generalizată de curent cunoscută drept „blackout”.