Atenție cum traversați strada! Un sfert dintre accidentele grave din Dolj, provocate de pietoni

Nedelea Raluca

Aproape un sfert din accidentele grave de circulație din județul Dolj au fost provocate de indisciplina pietonilor, în primele trei luni ale acestui an. Potrivit datelor oficiale ale IPJ Dolj, 23,52% din totalul accidentelor grave înregistrate între ianuarie și martie au avut la bază comportamente neadecvate ale pietonilor în trafic.

Traversările neregulamentare, ignorarea semnalelor rutiere și lipsa de atenție sunt doar câteva dintre principalele abateri constatate. Specialiștii în siguranță rutieră atrag atenția că, deși de multe ori accentul cade pe greșelile șoferilor, pietonii joacă și ei un rol esențial în menținerea unui trafic sigur.

În județul Dolj, se organizează frecvent acțiuni de informare a oamenilor despre asigurarea traversării trecerii de pietoni. În urma ultimei acțiuni, reprezentanții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, au declarat că, indisciplina pietonală, reprezintă principala cauză generatoare de accidente rutiere grave în județul Dolj.

Câțiva pietoni au povestit, pentru Jurnalul Olteniei, cum traversează strada și de câte ori se asigură, mai ales că de cele mai multe ori, spun ei, pe șoselele mari, majoritatea șoferilor nu oferă prioritate.

„Eu, când trec strada, mă asigur că nu vin mașini. Pun piciorul pe trecerea de pietoni pentru a semnaliza intenția de a traversa. Apoi, odată ce am început să traversez, măresc pasul pentru a nu deranja șoferii. Dacă observ că un participant la trafic vine cu viteză, mă opresc și îi fac semn să fie atent”, ne-a declarat Alexandru.

Alexandru a povestit pentru Jurnalul Olteniei cum, în urmă cu o zi, a avut o întâmplare, pe o stradă din Craiova, cu un șofer grăbit.

„Am vrut să traversez trecerea de pietoni de lângă un giratoriu, mergând normal. Însă, din giratoriu a ieșit un șofer în viteză, iar eu m-am oprit să-i atrag atenția. El mi-a spus să grăbesc pasul, iar apoi am avut un schimb de replici”, ne-a mai declarat Alexandru.

„Atunci când mă angajez în traversarea părții carosabile, întotdeauna o fac prin locurile corecte pentru pietoni cum ar fi trecerea pietonală. Mereu mă uit dacă aceasta este semnalizată cu semafor și chiar și atunci când este aprinsă culoarea verde pentru pietoni mă asigur și vizual. În caz că aceasta nu dispune de semafor mă opresc în dreptul ei și mă asigur stânga-dreapta înainte de a traversa. Fiind mereu vigilentă, nu am avut parte de experiențe neplăcute ca pieton”, ne-a explicat tânăra Bianca cum procedează în traversarea străzii.

„Eu sunt și pieton și șofer. Ca șofer văd foarte mulți pietoni care nu știu să traverseze strada: ori se aruncă pe trecere fără să se asigure temeinic, ori merg prea încet. Ca pieton știu ce înseamnă să participi la fluidizarea traficului. De aceea uneori traversez și prin loc nepermis, cât timp nu pun în pericol nici conducătorii auto și nici pe mine, adică atunci când strada este liberă. Acum, eu nu recomand neapărat traversarea prin locuri nepermise, chiar am primit o avertizare scrisă de la un polițist acum ceva timp pentru treaba asta. Recomand în schimb bunul simț, și respectul în trafic. Atât din partea șoferilor cât și din partea pietonilor”, a declarat Lucian, un alt pieton.

În urma accidentelor cu pietoni din Dolj, o persoană și-a pierdut viața, iar trei au fost rănite grav. Pentru nerespectarea regulilor, oamenii pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 405 lei și 607 lei, sau avertisment. În cadrul ultimei acțiuni a IPJ Dolj, 150 de pietoni au fost sancționați.

„În perioada 22-27 aprilie 2025, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au desfășurat acţiuni informativ-preventive, în întreg județul, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea accidentelor de circulație generate de indisciplina pietonală. În cadrul acțiunilor, polițiștii au transmis recomandări și sfaturi preventive participanților la traficul rutier, pentru a fi în siguranță pe drumurile publice. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale. Facem precizarea că indisciplina pietonală reprezintă principala cauză generatoare de accidente rutiere grave în județul Dolj”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cristian Grigorescu.

Tot în Dolj și în Craiova, oamenii legii, săptămânal, sunt în școli și licee pentru a face educație rutieră pentru elevi.

„Săptămânal, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu polițiști ai Serviciului Rutier și polițiști de ordine publică, sunt prezenți în unitățile de învățământ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, pentru a-i învăța pe cei mici regulile de circulație și pentru a le oferi sfaturi și recomandări privind circulația pe drumurile publice.

De asemenea, prin laboratorul de educație rutieră și covorașul rutier, cei mici învață de la polițiști, într-un mod interactiv, prin joc, regulile de circulație și importanța abordării unui comportament corect ca pietoni, pentru prevenirea implicării acestora în evenimentele rutiere”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Cristian Grigorescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

La nivel național, în primele trei luni ale anului 2025, accidentele rutiere au înregistrat o scădere cu 160 mai puține, dar principala cauză a rămas indisciplina pietonilor. Au fost produse 704 accidente de la începutul acestui an, în urma cărora 244 de persoane au decedat și 523 au fost rănite grav.

„În această perioadă, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost:

  1. Indisciplina pietonilor (20,7%): 146 de accidente (-41), soldate cu decesul a 60 de persoane (-32) și rănirea gravă a altor 86 (-12);
  2. Nerespectarea regimului legal de viteză (19%): 134 de accidente (-41), soldate cu decesul a 56 de persoane (-9) și rănirea gravă a altor 102 (-41);
  3. Neacordarea priorității de trecere pietonilor (9,4%): 66 de accidente (-19), soldate cu decesul a 13 persoane (-4) și rănirea gravă a altor 53 (-17).
  4. Neacordarea priorității de trecere autovehiculelor (8,7%): 61 de accidente (-6), soldate cu decesul a 16 persoane (+1) și rănirea gravă a altor 54 (-6);
  5. Indisciplina bicicliștilor (7,4%): 52 de accidente (-15), soldate cu decesul a 10 persoane (-1) și rănirea gravă a altor 42 (-14).
    Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 63% din totalul accidentelor rutiere grave. Cele cinci cauze menționate anterior au generat 63,6% din totalul deceselor”, a anunțat Poliția Română, la începutul lunii aprilie.

Autoritățile anunță intensificarea campaniilor de informare și educare în rândul pietonilor, dar și controale mai riguroase, în speranța reducerii numărului de accidente pe parcursul anului 2025.

Distribuie acest articol