Cabinete de medicină de familie din Oltenia, dotate cu zeci de echipamente

Jurnalul Olteniei

Zeci de echipamente medicale esențiale pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea mamei și a copilului au ajuns în trei cabinete de medicină de familie din Oltenia.

Este vorba despre două cabinete din Dolj – Coțofenii din Față și Sadova și unul din Gorj – Bumbești Jiu.

Aceasta, prin programul „Primul pas spre sănătate”, implementat de Salvați Copiii și finanțat de Fundația OMV Petrom.

“Prin intermediul dotării acestor 3 cabinete: 340 de mame și femei însărcinate din zonele rurale defavorizate beneficiază de acces la servicii medicale primare îmbunătățite. 330 de copii cu vârsta de până la 3 ani din aceste comunități au acces la servicii de sănătate timpurie”, după cum au transmis reprezentanții organizației Salvați Copiii România.

Potrivit acestora, cabinetele au fost dotate cu 41 de echipamente medicale esențiale pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea mamei și a copilului, printre care: un ecograf portabil cu două sonde, 3 pulsoximetre, 3 electrocardiografe, 2 defibrilatoare semiautomate pentru pacienți adulți și pediatrici, 3 holtere tensiune arterială, 1 doppler vascular, 2 dopplere fetale, 2 analizoare colesterol, glicemie și hemoglobină, 3 genți medicale, 2 truse complete mică chirurgie, 1 oftalmoscop, 1 optotip iluminat adulți, 2 optotipuri iluminat pediatric, 3 cântare pentru adulți omologate, 3 cântare pentru nou-născuți, 2 dulapuri instrumente, o masă consult sugari, o masă ginecologică, 3 canapele examinare adulți, 2 canapele examinare copii.

„Uneori, instinctul mă salvează. Dar cel mai mult mă ajută aparatura. Când ai un EKG bun sau un pulsoximetru precis, poți lua decizii rapide și corecte. La sat, nu avem timp de încercări. Avem nevoie de certitudini. Echipamentele potrivite nu înseamnă confort pentru medic, ci șanse reale pentru pacient”, a menționat Dr. Mitruț Sorinela, din localitatea Coțofenii din Față, județul Dolj.

“M-am simțit copleșită când am văzut cum cabinetul este dotat cu aparatură modernă, ca un spital adevărat. Când am făcut EKG-ul, nu mă așteptam să fie atât de ușor și rapid. Doctorița mi-a spus că această aparatură a venit datorită sprijinului primit, iar eu, ca mamă, am realizat că ceea ce pentru unii poate părea un simplu aparat, pentru noi aici în sat înseamnă o diferență uriașă”, a afirmat o mamă, localitatea Coțofenii din Față, județul Dolj.

Programul „Primul pas spre sănătate” se desfășoară la nivel național și are ca obiectiv participarea la reducerea ratei mortalității infantile în România, țara cu cea mai ridicată a rată a mortalității infantile din Europa.

Distribuie acest articol