Candidatul independent la alegerile din mai, Victor Ponta, recunoaște că a preferat să inunde România, ca să salveze Belgradul.
Motivul pentru care acesta a obținut cetățenia sârbă este că, în 2014, în perioada în care era premier, a ajutat Serbia în timpul inundațiilor, scrie adevarul.ro
„Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii.
În timpul inundațiilor (2014 n.r.), am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul”, a povestit Ponta, în cadrul emisiunii „Hai, live!”, găzduită de Robert Turcescu și Dan Andronic.
”Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de aia, și-acuma nu mă cheamă să-nvârt și eu un ciolan”
Ponta precizează că s-a refuzat inițial deschiderea Porților de Fier deoarece partea românească ar fi fost inundată. Acestea au fost însă deschise, dar oamenii au fost relocați temporar și ulterior despăgubiți.
„Pentru că se inunda partea românească. Și s-a inundat. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa. Au fost sate, în aval…
I-am chemat la 12 noaptea, era într-o vineri noapte, i-am chemat la guvern pe toți. Dimineața la 5 au fost jandarmi, ISU, toată lumea la satele românești de pe clisură…
Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de aia, și-acuma nu mă cheamă să-nvârt și eu un ciolan, că el e întotdeauna cu ciolanul…”, continuă Ponta.
Ponta: Era o cetățenie onorifică
După ce a ajutat Serbia, Ponta povestește că Parlamentul de la Belgrad este cel care a votat în favoarea acordării cetățeniei, una onorifică.
„Da, dar i-am dat despăgubiri, stai liniștit că i-am dat mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate. Băi, e Belgradul! E Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mahomed Cuceritorul! Cum să zic, da, mă, inundați Belgradul ca să salvăm cetatea lui Dinescu?! Crama lui Dinescu… Las’ că s-a refăcut crama, e foarte bună. Cam așa fost.
Și, în cazul meu nu mi-a dat-o președitele (cetățenia sârbă n.r.). Parlamentul a fost cel care a votat. Era o cetățenie onorifică, am fost în același timp cu… cum îl cheamă, mă, pe actorul ăsta… Steven Seagal. Noi doi am primit cetățenia atunci. Mă gîndeam că na, nu mai fac politică… Îmi place Belgradul și-mi place Serbia foarte tare”, mai povestește Ponta.
Cu toate aceseta, Ponta a anunțat că a depus cererea pentru a renunța la cetățenia sârbă.
„Da, am și făcut-o, am și făcut-o (…) Trebuie să merg la Ministerul de Interne (din Serbia, n.r.)… Dar atenție, stai puțin. Nu e o probelmă de legalitate. Poți să fii cetățean american, turc, francez, ce vrei tu. Cred că Cristian Terheș, dacă nu mă înșel, este cetățean american. Avem mulți români, în Europa mai ales, care au cetățenie italiană, spaniolă, franceză. Era o chestie, dom le, ești președintele României, asta e, renunți la alte lucruri”, încheie candidatul.
În martie, Ponta anunțase că va renunța la cetățenia sârbă, având în vedere angajamentul său „de a pune doar România pe primul loc”.
„Având în vedere validarea candidaturii mele la funcția de Președinte și angajamentul meu de a pune doar România pe primul loc, am luat decizia de a renunța în mod oficial la cetățenia onorifică pe care am primit-o din partea Parlamentului și a poporului sârb în anul 2018”, a anunțat Victor Ponta pe Facebook.
Sute de hectare de culturi agricole, păşuni şi pădure au fost inundate de revărsarea Dunării, în 2014
În 2014 au fost mai multe inundații majore în sudul României. În luna mai, peste 1500 de hectare de culturi agricole, păşuni şi pădure au fost inundate ca urmare a revărsării Dunării şi au fost afectate localităţile Bechet, Piscu Vechi, Desa şi Cetate (satul unde are un conac Mircea Dinescu), după cum scria Radio România Actualități.
Potrivit ISU Dolj, ca urmare a creşterii nivelului fluviului, circulaţia autoturismelor prin portul Bechet a fost restricţionată, acestea fiind redirecţionate către Vama Calafat şi Vama Giurgiu.
În ceea ce priveşte pagubele produse până acum în Dolj, în comuna Cetate au fost inundate peste 50 ha culturi agricole, iar în comunele Piscu Vechi, Desa şi Cetate au fost inundate peste 700 ha de păşuni şi 810 ha de pădure, scria presa locală la acel moment.
„Tu ce faci, fă, Doino, aicea? Aveai chef de niște inundații?”
Alte inundații au avut loc în luna aprilie, când Victor Ponta a și mers în zona Teleorman, unde a vizitat mai multe sate afectate împreună cu Liviu Dragnea și cu ministrul Apelor, Doina Pană. Atunci s-a înregistrat și episodul în care Ponta a întrebat-o pe Pană „Tu ce faci, fă, Doino, aicea? Aveai chef de niște inundații?”.
În iulie 2014 au fost înregistrate alte inundații în zone din județul Gorj.
La acel moment, premierul Victor Ponta a postat pe pagina lui de Facebook o fotografie din timpul vizitei in judetul Gorj, puternic afectat de inundatii, care a fost taxată de comentatori, nedumeriți de pantofii foarte curați ai primului ministru.
Ponta face precizări pe Facebook
Confruntat cu atacuri în mediul online după aceste afirmații, Ponta a revenit joi dimineață, scriind, într-o postare pe Facebook, că „viața niciunui român nu a fost în pericol”, adăugând că aceia care îl acuză acum „cu ură oarbă” lucrau în 2014 cu el în Guvern.
„Românii trebuie să știe că, în 2014, au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe! În România, din fericire, am luat — alături de specialiști — măsurile necesare, iar viața niciunui român nu a fost în pericol.
Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despăgubirile au fost acordate.
În același timp, România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol. Un lider ia decizii rapide și corecte — și asta am făcut! Cei care acum mă acuză cu ură oarbă lucrau, în 2014, alături de mine în Guvern! Împreună am protejat românii și am ajutat vecinii! Și așa trebuie să facem și în continuare!”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.