Casa Albă a confirmat, marți seară, că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului limitată, pentru 30 de zile, în domeniul energiei și al infrastructurii în Ucraina, ca parte a inițiativei conduse de SUA de a pune capăt invaziei ruse din Ucraina, scrie hotnews.ro
Urmează negocieri pentru încetarea totală a focului și pentru încheierea unui acord de pace, dar Kremlinul a transmis ulterior că Putin are mai multe condiții pentru acest pas, inclusiv sistarea livrărilor externe de arme și a schimbului de informații, precum și încetarea mobilizării în Ucraina – propuneri primite cu reticență de Kiev.
Casa Albă a declarat, într-un comunicat, că cele două părți au convenit să poarte „negocieri tehnice” privind o încetare a focului la nivel maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.
”Liderii au convenit că mișcarea către pace va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei și al infrastructurii, precum și cu negocieri tehnice privind punerea în aplicare a unei încetări a focului maritim în Marea Neagră, încetarea completă a focului și pacea permanentă”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei, aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu.
De asemenea, Trump și Putin „au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu „afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”, conform declarației emise de Casa Albă după discuția telefonică.
Discuții despre Orientul Mijlociu
Ucraina nu a fost singurul subiect discutat de Putin și Trump, o atenție aparte fiind acordată și Orientului Mijlociu, zonă în care cele două țări ar urma să colaboreze în scopul pacificării regiunii.
„Vladimir Putin şi Donald Trump au abordat şi alte chestiuni de pe agenda internaţională, inclusiv situaţia din Orientul Mijlociu şi din regiunea Mării Roşii. Vor fi depuse eforturi comune pentru stabilizarea situaţiei în punctele de criză, stabilirea unei cooperări în domeniul neproliferării nucleare şi al securităţii globale. Acest lucru, la rândul său, va contribui la îmbunătăţirea atmosferei generale a relaţiilor ruso-americane”, anunță Moscova.
Un detaliu care s-ar putea să fi trecut neobservat din convorbirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin este că liderul american a sugerat că ar putea avea loc un meci de hochei între Rusia și țara sa.
Donald Trump a susținut ideea lui Vladimir Putin de a organiza meciuri de hochei în SUA și Rusia între jucători ruși și americani care joacă în NHL și KHL.
Rusia a fost exclusă din majoritatea sporturilor internaționale, inclusiv Jocurile Olimpice, Cupa Mondială FIFA și altele, de la invazia sa ilegală din Ucraina.
Versiunea Kremlinului: Putin este de acord cu o încetare a focului de 30 de zile privind infrastructura energetică, dar rămân liste lungi de condiții și solicitări
Comunicatul oficial al Kremlinului, în limba rusă, transmis ulterior, este mai amplu și ne oferă o privire asupra argumentelor lui Putin, dar și o listă lungă de condiții și cereri din partea lui, mai scrie hotnews.ro
Conform versiunii Kremlinului, partea rusă „a subliniat o serie de puncte semnificative” care necesită o analiză suplimentară, inclusiv cu privire la „controlul efectiv” asupra oricărei încetări a focului de-a lungul liniei de conflict și la cererea Rusiei de a opri mobilizarea ucrainenilor și reînarmarea forțelor sale armate, alături de cererea sa mai amplă de a „elimina cauzele profunde ale crizei”.
Comunicatul menționează , de asemenea, „condiția cheie” a Moscovei de a preveni escaladarea în continuare a conflictului printr-o cerere de „a înceta complet” sprijinul militar străin și schimbul de informații secrete pentru Ucraina.
Dar comunicatul confirmă că Putin a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile privind infrastructura energetică și precizează că liderul rus a emis deja ordinele relevante în acest sens.
Textul Kremlinului mai spune că Putin a „răspuns constructiv” la propunerea de încetare a focului pe mare, fiind așteptate negocieri suplimentare pe această temă.
În comunicat se mai spune că Putin l-a informat pe Trump cu privire la planurile privind un schimb ruso-ucrainean de 175 de prizonieri de război de fiecare parte și, „ca gest de bunăvoință”, o nouă eliberare a 23 de militari ucraineni „grav răniți”.
Comunicatul se referă, de asemenea, la discuțiile lor privind Orientul Mijlociu și Marea Roșie, precum și la eforturile mai ample de „normalizare a relațiilor bilaterale”.
Donald Trump și Vladimir Putin au discutat marți, la telefon, timp de mai bine de o oră și jumătate, Washingtonul sperând că va convinge Moscova să accepte o încetare a focului pentru 30 de zile, care să ducă la un acord de pace permanent.
Administrația Trump părea să fi acceptat deja cererea Rusiei de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care îl ocupă și de a bloca orice ambiție a Kievului de a adera la NATO, a relatat presa internațională, înaintea convorbirii.
Zelenski insistă ca Europa să fie la masa negocierilor
În timp ce viitorul Ucrainei era discutat fără el de către președinții SUA și Rusiei, Volodimir Zelenski a ajuns marți în Finlanda, continuând astfel vizitele la aliații internaționali ai țării sale pe care le-a început încă din primele zile ale războiului declanșat de Moscova.
Președintele ucrainean nu s-a referit în mod direct la apelul telefonic dintre Trump și Putin, dar a reluat apelurile ca Europa să fie inclusă în discuțiile despre pacea din Ucraina.
„Europa trebuie să se afle la masa negocierilor, iar tot ceea ce ține de securitatea Europei ar trebui decis împreună cu Europa”, a afirmat liderul ucrainean, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.
Zelenski a venit în Olanda împreună cu soția lui, prima doamnă a Ucrainei, Olena, iar președintele ucrainean precizează că discuțiile se axează pe „sprijinul pentru apărare, investițiile în producția ucraineană de arme și integrarea europeană” a Kievului.
Bombardamentele asupra Ucrainei nu încetează
În ciuda dialogului pentru pace, Ucraina a fost puternic lovită și noaptea trecută. În dimineața zilei de 19 martie, Kremlinul a atacat cu drone sistemul energetic al căilor ferate din regiunea Dnipro. În timpul lichidărilor consecințelor primului atac, a urmat și un al doilea atac, scrie digi24.ro
De asemenea, un spital din Sumîi a fost pe lista țintelor Kremlinului.
O femeie a fost ucisă și patru persoane au fost rănite în regiunea Harkov în urma unui atac cu dronă. Drona a vizat în mod specific automobilul în care se afla femeia, aflat în deplasare pe autostradă.
După cum Ukrinform a raportat anterior, rușii au bombardat cu artilerie și satul Dariivka din regiunea Herson, rănind un civil în vârstă de 37 de ani.
„Acum, în multe regiuni, puteți auzi literalmente ceea ce Rusia are cu adevărat nevoie. Aproximativ 40 de „Shaheds” sunt pe cerul nostru, apărarea aeriană funcționează. Din păcate, există lovituri la infrastructura civilă. O lovitură directă a unui Shahed într-un spital din Sumîi, lovituri asupra orașelor din regiunea Donețk, drone de atac sunt acum pe cerul regiunilor Kiev, Zhitomir, Sumîi, Chernihiv, Poltava, Harkov, Kirovohrad, Dnipro și Cherkasi”, a scris Zelenski pe Telegram.
„Aceste atacuri nocturne ale Rusiei sunt cele care distrug sectorul nostru energetic, infrastructura noastră și viața normală a ucrainenilor. Iar faptul că această noapte nu a fost o excepție arată că trebuie să continuăm să punem presiune pe Rusia de dragul păcii„, a declarat președintele.
„Astăzi, Putin a respins de fapt propunerea de încetare completă a focului. Ar fi corect ca lumea să respingă orice încercare a lui Putin de a prelungi războiul”, a mai spus Zelenski.