Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), condusă de Remus Pricopie, l-a nominalizat joi pe președintele Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace, potrivit unui comunicat al instituției.
Decizia vine pe fondul dorinței exprimate explicit de președintele Trump de a câștiga Premiul Nobel pentru Pace, dar și pentru eforturile depuse pentru „promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale”, precum „acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”.
„Această decizie vine ca o recunoaștere a eforturilor susținute ale președintelui Donald Trump în promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale. Printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”, a declarat rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, potrivit g4media.ro
De asemenea, e arhicunoscut că președintelui SUA îi place să fie flatat, iar partenerii europeni s-au întrecut în laude cu ocazia fiecărei întâlniri pentru a-și atinge obiectivele politice. România are în acest moment o problemă de relaționare cu SUA, neexistând contacte oficiale publice cu reprezentanții administrației Trump.
”Recunoaștem rolul președintelui Donald Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranității statelor și în concordanță cu valorile euro-atlantice. În mod deosebit, asigurarea păcii în regiunea Mării Negre, prin garantarea suveranității Ucrainei și a securității statelor din proximitatea conflictului, în conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional, reprezintă un obiectiv esențial pentru stabilitatea globală. Este și obligația SNSPA, ca Școală de Guvernare a României, să recunoască și să sprijine inițiativele care promovează pacea și dialogul, evidențiind contribuțiile semnificative în acest sens. Donald Trump este un politician atipic, care iese din toate tiparele clasice, dar care este orientat spre atingerea obiectivului final. Cum acest obiectiv este pacea, care se traduce prin securitate, respectul între națiuni și prosperitatea cetățenilor, atunci acest efort trebuie recunoscut și sprijinit la nivel global. Aprecierea unei voci puternice care pledează pentru pace, precum cea a lui Donald Trump, este fundamentală”, a mai spus rectorul SNSPA.
România a mai făcut un gest de bunăvoință față de anturajul lui Trump în urmă cu două săptămâni, când justiția i-a lăsat să plece din țară pe frații Tate, apropiați ai lui Barron Trump, deși aceștia sunt anchetați pentru viol și trafic de persoane.
SNSPA a anunțat că va invita și alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative.
”SNSPA va invita și alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative”, se mai arată în comunicat.
SNSPA e condusă de rectorul Remus Pricopie, care a jucat un rol important în evenimentele politice din ultimul an.
El a depus săptămâna trecută o contestație împotriva candidaturii lui Călin Georgescu, în urma căreia Biroul Electoral Central i-a interzis acestuia să candideze la alegerile prezidențiale.
De asemenea, SNSPA a sesizat anul trecut Curtea Constituțională și a cerut reluarea primului tur al alegerilor prezidențiale după desecretizarea documentelor din CSAT. Ca urmare a cererii SNSPA, CCR a decis anularea alegerilor.