Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că va calcula penalități de întârziere înregistrate de Avioane Craiova în derularea lucrărilor de modernizare a flotei de aeronave IAR-99 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Aceasta, după vizita pe care ministrul Angel Tîlvăr a făcut-o la compania craioveană.
Reprezentanții MApN reamintesc că un prim contract, semnat în 2020, prevede modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard la configurația IAR-99 SM, iar un al doilea, parafat în 2022, prevede eliminarea obsolescenței sistemelor pentru alte 10 aeronave IAR-99 Șoim.

„În acest context, au fost analizate cauzele întârzierilor înregistrate de compania craioveană în derularea lucrărilor de modernizare, pentru care MApN va calcula, așa cum cer prevederile legale, penalități de întârziere. Au fost, de asemenea, trecute în revistă perspectivele finalizării contractului pentru întregul lot de aparate de zbor și soluțiile legale pe care Ministerul Apărării Naționale le-ar putea implementa pentru sprijinirea Avioane S.A. în depășirea cauzelor care generează aceste întârzieri.
A fost reamintit faptul că termenul de livrare a aeronavelor modernizate la standardul IAR-99 SM (stabilit inițial, conform primului contract, pentru primele cinci aeronave, la 14 august 2023, iar pentru ultima din cele 10 avioane, la 14 septembrie 2024) a fost decalat de MApN cu șase luni, la solicitarea Avioane Craiova S.A.. Compania a demonstrat clauza de forță majoră, însă și aceste noi termene se află în întârziere, pentru care legislația impune calculul de penalități. Societatea craioveană a solicitat acceptarea unei noi clauze de forță majoră, situație pe care structurile competente din MApN o au în analiză, având în vedere că Avioane Craiova S.A. nu a reușit să pună la dispoziție, până la acest moment, documentele justificative cerute de cadrul legal într-o formă care să permită activarea clauzei.
Conducerea societății a arătat că, în prezent, au fost finalizate lucrările de revitalizare și modernizare la configurația IAR-99 SM, pe componenta hardware, pentru patru aeronave, pentru care au fost realizate zboruri de testare, prin Centrul de cercetare, inovare și încercări în zbor (CCIIZ) al MApN. O a cincea aeronavă se află într-un stadiu avansat de realizare a configurației de zbor.
Finalizarea cu succes a activităților de testare și evaluare de acceptanță, în vederea omologării configurației IAR-99 SM și recepției primelor aeronave este întârziată, la acest moment fiind condiționată de predarea de către furnizorul contractat de Avioane Craiova S.A. a versiunii de software corespunzătoare configurației prevăzute în contract, în versiune finală, care să integreze toate observațiile și solicitările transmise de CCIIZ”, transmit reprezentanții Ministerului, într-un comunicat de presă.
Ministrul spune că finalizarea acestor contracte este importantă atât pentru asigurarea bazei de instruire a piloților militari, cât și pentru perspectivele de dezvoltare ale Avioane Craiova.
„Am dorit să mă întâlnesc cu conducerea Avioane Craiova, în primul rând pentru a înțelege din perspectiva lor problemele cu care se confruntă și de a vedea care sunt posibilitățile de sprijin din partea noastră, cu respectarea cadrului legal. Ne dorim foarte mult ca Avioane Craiova, o companie-fanion a industriei aeronautice românești, să-și poată îndeplini obligațiile contractuale și să își dezvolte activitatea de importanță strategică în domeniul industriei aeronautice naționale. Am apreciat, de aceea, faptul că la discuții au fost prezenți edilul municipiului, Lia Olguța Vasilescu, precum și liderul de sindicat, Victor Peţa, pentru că vorbim despre un agent economic important în ecuația de dezvoltare economică locală și regională. (…) Noi vom continua să fim un beneficiar onest, de bună credință, care își respectă obligațiile contractuale dar, în același timp, așteptăm de la partenerii noștri să procedeze în același spirit. Cred că au putut constata că de fiecare dată MApN a răspuns cu promptitudine solicitărilor pe care le-au avut în raport cu noi și sper că toată lumea a înțeles că ne dorim din tot sufletul ca aceste avioane să fie modernizate, pentru a fi folosite de piloții români. (…) Importanța aeronavelor IAR-99 ca avioane-școală este indiscutabilă, deoarece piloții noștri au nevoie de o platformă de antrenament în procesul de pregătire pentru operarea aeronavelor F-16. Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naționale a abordat toate programele de înzestrare derulate până în prezent, și va face la fel și pe viitor, din perspectiva implicării în cea mai mare măsură posibilă a industriei naționale de apărare”, a declarat ministrul Tîlvăr.