Fermierii care dau foc terenurilor agricole pot pierde subvenția APIA

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Fermierii care incendiază terenurile agriole vor fi sancționați. Pe lângă amenzile primite de la Poliție, aceștia pot pierde subvențiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

În Mehedinți, reprezentanții APIA au primit 17 sesizări privind incendiile de vegetație uscată și verifică acum dacă de vină au fost fermierii.

„Toți beneficiarii de sprijin financiar din partea APIA, acordat sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, au obligaţia respectării: standardului GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile, standardului GAEC 10 – Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri. Totodată, fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere. Prin respectarea celor două norme de condiționalitate, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură și menţinerea nivelului de materie organică din sol, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente. Standardul GAEC 3 trebuie respectat de către toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.). Standardul GAEC 10 se aplică pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național. Vegetația pajiștilor permanente include vegetația uscată existentă pe pășuni și fânețe, miriștea și resturile vegetale rămase în urma pășunatului sau după recoltarea fânului, precum și vegetația invazivă sau vegetația dăunătoare covorului ierbos pe pajiștile permanente. Obiectivul principal al standardelor GAEC 3 și GAEC 10 îl reprezintă menținerea nivelului de materie organică din sol,” potrivit APIA Mehedinți.

Reprezentanții Agenției mai arată că, în „cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționati, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute. Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalități ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10. Documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data efectuării controlului”.

Reamintim că 24 de persoane sunt cercetate de polițiștii mehedințeni, în 10 dosare penale deschise în urma incendiilor de vegetație uscată izbucnite în județ. Polițiștii au dat și 21 de amenzi.
„Gestionarea, limitarea și înlăturarea pericolului cauzat de incendiile de vegetație uscată reprezintă o prioritate și pentru polițiștii mehedințeni. În unele situaţii, pericolul generat de aceste incendii are efecte negative și asupra desfăşurării în bune condiţii, a traficului rutier, periclitând siguranţa participanţilor la trafic și, în cele mai nefericite situații, pierderi de vieți omenești. De la începutul anului 2025 și până în prezent, polițiștii, alături de pompieri au intervenit operativ la 125 de incendii de vegetație uscată și au reușit limitarea și înlăturarea pericolului creat de astfel de incendii. Pentru nerespectarea recomandărilor și prevederilor legale în astfel de situații, polițiștii mehedințeni au aplicat, în această perioadă, 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 61.000 de lei și au întocmit 10 dosare penale în care se fac cercetări față de 24 de persoane”, după cum au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Mehedinți.

Amenzile pentru persoanele fizice sunt cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei, iar pentru cele juridice, între 50.000 lei și 100.000 lei.

Distribuie acest articol