Magistrații Curții de Apel Craiova au reușit, în 2024, să se situeze peste media națională la dosarele soluționate în termen de un an de la înregistrare. Instanța craioveană se situează pe locul 2 pe țară, după Curtea de Apel București, în cee ce privește volumul de activitate. Asta reiese din raportul de activitate pentru anul 2024, prezentat în Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, în prezența ministrului Justiției, Radu Marinescu.
„Vă felicit pentru profesionalismul, dedicarea și efortul susținut, pe care le-ați demonstrat în soluționarea unui volum mare de cauze. Astfel, în privința volumului de activitate și complexității cauzelor, Curtea de Apel Craiova se situează pe locul al doilea la nivel național. Sunt pe deplin conștient de dificultățile și constrângerile cu care vă confruntați, dar, în ciuda acestora, ați reușit să vă atingeți obiectivele de performanță, contribuind astfel la creșterea eficienței și calității actului de justiție. Curtea de Apel Craiova se distinge prin poziția sa fruntașă în ierarhia instanțelor naționale, iar acest fapt se datorează responsabilității și competenței de care dați dovadă. Cunosc foarte bine situația concretă de la nivelul Curții de Apel Craiova în ceea ce privește deficitul de resurse umane, atât în rândul magistraților, cât și al personalului auxiliar. În acest context, ca Ministru al Justiției, am ca prioritate implementarea unor măsuri eficiente pentru asigurarea unui cadru optim desfășurării activității judiciare (…) dacă în anul 2024, fondurile alocate Curții de Apel Craiova, la Titlul XV Active nefinanciare, au fost în sumă de 932 mii lei credite bugetare, din care au fost efectuate plăți în valoare de 509 mii lei, reprezentând un grad de execuție de 54,61%, în anul 2025, fondurile alocate, la Titlul XV Active nefinanciare, sunt în sumă de 1.093 mii lei credite bugetare și sper ca execuția să fie anul acesta de 100%. (…) în ultimii doi ani, dar cu precădere în anul 2024, a fost alocată Curții de Apel Craiova suma de aproximativ 2,5 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente de rețea, precum routere, switch-uri, echipamente de procesare, de tip servere, precum și echipamente de stocare, storage area network, dar și diverse dotări, mai precis stații de lucru, laptopuri, imprimante, multifuncționale și sisteme de videoconferință. De asemenea, urmează dotarea pentru upgrade-ul sistemelor de înregistrare din sălile de judecată, fiind vorba despre o parte importantă a proiectului „speech2text””, le-a transmis ministrul judecătorilor Curții de Apel Craiova.
La eveniment au participat, alături de judecătorii Curţii de Apel Craiova şi de magistrații care exercită funcţii de conducere în cadrul celorlalte instanţe din circumscripţia judiciară a Curţii de Apel Craiova, și Liana-Ramona Zglimbea şi Marius Tiugan, consilieri ai Ministrului Justiţiei, judecător Ramona Grațiela Milu şi judecătorii Alin Ene şi Claudiu Drăguşin şi Ioan Sas, reprezentantul societăţii civile, din partea Consiliului Superior al Magistraturii, Constantin Lăloianu, Procuror General Adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Mihai Dragoș Nicu, Decanul Baroului Dolj.
„Astfel cum reiese din datele statistice aferente anului 2024, activitatea Curţii de Apel Craiova s-a încadrat în gradul de eficiență „Foarte Eficient”, fiind menţinut cel mai ridicat indicator, la fel ca în anul 2023. În anul 2024, Curtea de Apel Craiova a înregistrat un număr de 12.637 dosare noi. Adăugând stocul de la începutul anului de 3.785 dosare, rezultă că această instanţă a rulat în anul 2024 un număr total de 16.422 dosare, din care s-au soluţionat 12.492. În ce priveşte încărcătura pe judecător, raportată la numărul posturilor de judecător din schema de personal de 99 posturi de judecători (81,6 prezenta medie calculată conform raportului R02-JQ01) şi la numărul total al dosarelor rulate, a fost de 201,3 dosare, iar încărcătura adiţionată pe schemă a fost de 539,2 dosare, Curtea de Apel Craiova situându-se astfel la poziţia a 3-a dintre cele 16 curţi de apel. Având în vedere cauzele nou intrate, încărcătura pe judecător cu privire la punctele de complexitate cumulate pe schemă a fost de 3.493,4 puncte/judecător, iar pentru volumul efectiv a fost de 4.484 puncte complexitate/judecător. Un indicator important al activităţii instanţei îl reprezintă operativitatea, care este calculată exclusiv în raport de dosarele nou intrate şi care, în anul 2024, la Curtea de Apel Craiova a fost de 98,9%. În ceea ce priveşte stocul de dosare la finalul anului 2024, din cele 3.930 de dosare rămase în stoc, numai 153 figurau ca fiind înregistrate la această instanţă de mai mult de un an, ceea ce reprezintă un procent de doar 3,9 % (gradul de eficienţă rezultat fiind foarte eficient)”, au transmis reprezentanții Curții de Apel Craiova.
Potrivit acestora, la indicatorul ponderea dosarelor închise într-un an, „valoarea înregistrată anul trecut a fost de 98,5% (ceea ce încadrează instanţa la gradul foarte eficient), peste media naţională de 94,4%, respectiv din 12.492 dosare soluţionate, un număr de 12.308 dosare au fost soluţionate în termen de maximum un an de la înregistrare”.
În ceea ce privește termenul de redactare al hotărârilor judecătoreşti, termenul mediu a fost de 13,2 zile, valoare care plasează Curtea de Apel Craiova la gradul foarte eficient, arată magistrații.
Aceștia mai menționează că durata medie de soluționare a cauzelor, care a fost de 2,3 luni în cazul dosarelor penale, respectiv de 3,9 luni în cazul dosarelor non-penale și aceste cifre încadrând instanţa la gradul foarte eficient.
„În ceea ce priveşte volumul de activitate cumulat, în anul 2024, la nivelul Curții de Apel Craiova şi instanţelor din circumscripţia sa (4 tribunale şi 18 judecătorii), au fost înregistrate 221.331 dosare noi, cumulând un total de 316.268 de cauze. Din acestea, au fost soluţionate un număr de 214.588 dosare, rezultând o rata de soluţionare de 97%. În acest context, Curtea de Apel Craiova îşi păstrează locul doi în ierarhia curţilor de apel la nivel naţional, după Curtea de Apel Bucureşti, în ceea ce priveşte volumul de activitate, având o pondere de 8,7% din totalul dosarelor aflate pe rolul instanţelor similare din ţară. Comparativ cu anii 2022 și 2023, volumul de activitate la nivelul Curții de Apel Craiova și al instanțelor din circumscripția acesteia a înregistrat o creștere semnificativă atât în ceea ce privește numărul dosarelor nou înregistrate (creştere de 18,42% faţă de anul 2022 şi de 5,81% faţă de anul 2023), cât şi al dosarelor soluționate (creştere de 23,97% faţă de anul 2022 şi de 17,07% faţă de anul 2023)”, au mai transmis reprezentanții Curții de Apel Craiova.