Magie pentru cei mici: 3 jocuri și activități care dezvoltă minți mari

Jurnalul Olteniei

Cei mici au nevoie de joacă în viaţa lor, indiferent că au 3 ani, 7 ani sau 12 ani. Ba mai mult, joaca este recomandată chiar şi adulţilor, mai ales dacă vor să se reconecteze cu copilul lor interior.

Pentru o dezvoltare armonioasă, joaca nu trebuie să lipsească din “meniul” copiilor, de aceea e o idee bună să pui la cale cât mai multe activităţi frumoase pentru aceştia. De unele dintre ele se poate bucura întreaga familie, de la mic la mare, mai ales că timpul de calitate petrecut împreună înseamnă relaţii mai puternice şi conexiuni autentice.

Dacă vrei să le oferi celor mici momente magice, iată 3 jocuri şi activităţi numai bune pentru dezvoltarea lor:

1. Atelier de artă acasă sau în grădină

Să organizezi un atelier de artă pentru cei mici nu este deloc complicat, fie că vrei s-o faci acasă, fie că vrei să o faci în grădină sau în parc. Ai nevoie doar de câteva obiecte de bază, în funcţie de activitatea preferată. Poate să fie vorba de desen, iar în acest caz vei avea nevoie de coli albe, creioane colorate sau clasice şi carioci sau de pictură, unde îţi trebuie acuarele sau tempera, şevalet, pânze şi pensule. De asemenea, mai poţi pune la cale şi un atelier de artă care să cuprindă tehnici de modelaj cu plastilină sau argilă.

Un astfel de atelier îi ajută pe cei mici să îşi dezvolte creativitatea, coordonarea şi abilităţile motorii fine. Implică-te şi tu alături de ei în crearea operelor de artă, iar voia bună va fi garantată.

2. Vânătoare de comori

Vânătorile de comori sunt foarte populare în America, iar în ultimii ani au devenit din ce în ce mai apreciate şi în Europa. Se pretează atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi se pot organiza atât acasă, cât şi în parc sau în faţa blocului.

Ca să le oferi copiilor o experienţă distractivă şi educativa, creează o vânătoare de comori cu o temă anume, cum ar fi matematica sau culorile. Pentru a găsi comoara, cei mici vor fi nevoiţi să rezolve diverse ghicitori şi să găsească indicii, toate pregătite de tine. Comoara ascunsă poate fi o jucărie, un articol vestimentar, o carte sau un pachet cu dulciuri.

Dacă simţi că ai nevoie de ajutor pentru a crea o vânătoare de comori, găseşti pe internet o mulţime de articole şi tutoriale care să te inspire.

Când vine vorba de beneficiile acestui joc, antrenarea spiritului de observaţie şi exersarea gândirii critice se numără printre cele mai importante.

3. Jocuri de societate

Cauţi o activitate sau un joc care să aibă beneficii educative şi să aducă familia împreună? Ei bine, jocurile de societate le pot bifa pe amândouă. Spre exemplu, Twister îi ajută pe cei mici să îşi îmbunătăţească coordonarea şi gândirea logică, iar Monopoly este un exemplu excelent pentru concepte de bază ale matematicii şi economiei.

De asemenea, ai şi opţiunea de a opta pentru jocuri LEGO. Spre exemplu, LEGO Technic reprezintă o modalitate foarte bună de a-i ajuta pe copii să îşi antreneze gândirea critică şi abilităţile motorii fine. Ba mai mult, LEGO Technic este excelent şi pentru a le arăta celor mici principii de bază ale ingineriei. Cu LEGO Technic aceştia pot construi camioane, avioane, buldozere sau staţii spaţiale.

În afară de LEGO Technic, există şi alte variante cool ale acestui tip de joc pentru care poţi opta. Printre ele se număra LEGO Ninjago, LEGO City şi LEGO Art.

Ca să îi încurajezi pe cei mici să se bucure de joacă încă de la o vârstă fragedă, încearcă să pui la cale cât mai multe jocuri şi activităţi frumoase, cu beneficii reale în dezvoltarea lor. Poţi organiza ateliere creative, acasă sau în parc, seri cu jocuri de societate, unde să participe întreaga familie sau vânători de comori inspirate din poveştile lor preferate.

Distribuie acest articol