Elevii doljeni, invitaţi la “Parada Mărţişoarelor”

Delia Pătru
3 Min Read
Foto: Facebook/ Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei Craiova – Secția de Etnografie, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, organizează în perioada 27 februarie- 25 martie 2025, evenimentul „Parada Mărţişoarelor”, constând în prezentarea unei expoziții temporare de mărțișoare realizate de către elevii din unităţile de învăţământ doljene.

Evenimentul se adresează preşcolarilor şi şcolarilor și are ca scop inițierea în cultura tradiţională românească, în expresiile şi modelele ei, context în care participanţii vor beneficia de expuneri şi demonstraţii asupra subiectului şi în expoziţia de bază a Secţiei de Etnografie a muzeului.

Manifestarea include derularea de ateliere de creaţie, în intervalul 11 – 21 februarie, care se vor desfășura, atât în spațiul interactiv al Secției de Etnografie – Casa Băniei, cât și la diferite grădinițe și unități școlare din Craiova, respectiv județul Dolj.

Înscrierile se fac la numărul de telefon 0351/444030., zilnic, între orele 09.00- 17.00.

Copiii din învățământul primar (clasele zero-patru) se vor implica activ în cunoașterea tradițiilor, devenind ambasadori ai tradiției care vor duce mai departe povestea și practica mărțișorului din convingere, iar nu ca automatism ceremonial lipsit de fond. Muzeul devine la rândul său centru de conexiune culturală, școlile și grădinițele fiind implicate activ în acest fenomen al tradiției noastre culturale.

Prin organizarea atelierelor, muzeul își extinde rolul dincolo de expunerea și promovarea patrimonioului, devenind un spațiu activ, viu, unde cultura este trăită, nu doar povestită și privită. Astfel, muzeul devine un loc de întâlnire între trecut și prezent.

Confecționarea mărțișorului implică tehnici tradiționale de lucru manual care riscă să fie denaturate în contextul modernizării. Atelierele susțin conservarea rosturilor tradiției, atât la nivelul păstrării tehnicilor, cât și ca fond, ca semnificație a artefactului, în sine. Acest lucru nu exclude creativitatea, atelierele vor încuraja inovația și integrarea tradiției în modernitate.

Atelierele tematice legate de mărțișor – ca element de patrimoniu integrat în UNESCO și expoziția creațiilor realizate de copii vor constitui o atracție turistică, oferind publicului ocazia de a experimenta direct un element distinctiv al culturii românești, viu și proliferat de generații peste generații.

Fiecare grădiniţă sau şcoală participantă va depune, pînă pe 21 februarie, ora 16.30, la sediul Muzeului Olteniei Craiova, un panou cu mărțișoare tradiționale.

Expoziția va fi deschisă publicului joi, 27 februarie, la Casa Băniei- Secţia de Etnografie, începînd cu ora 11.00.

Distribuie acest articol