vineri, decembrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

Bacterii nosocomiale letale, prezente în spitalele din România. Prorectorul UMF Craiova: „Este o epidemie de bacterii multidrog rezistente”

O nouă bacterie extrem de contagioasă a fost descoperită în spitalele din România. „New Delhi Metallo – 1″ sau Providencia stuartii producătoare de NDM-1, a fost descoperită în 6 spitale din țară. Cele 74 de probe care au fost preluate din unitățile spitalicești din România, sunt legate de infecții ale tractului respirator sau urinar. Medicii atrag atenția asupra consumului de antibiotice, deoarece, acestea nu pot trata infecții nosocomiale din cauza rezistenței acestora. Bacteria este rară în Europa, potrivit Libertatea.ro.

Aceasta a fost descoperită în urma unui studiu, recent realizat, de către specialiștii din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Craiova, a declarat că aceste bacterii cresc în frecvență și adună alte gene de rezistență.

„Sunt o mulțime de bacterii cu nume cât mai exotice. Se descoperă adesea bacterii, important e cât de frecventă e rezistența la ea și cât de implicată este în etiologia patologiilor infecțioase. Nu e singura bacterie care se comportă așa. Pe măsură ce tu lupți cu ele, ele se adaptează și cresc. Și dacă nu le supraveghezi și nu acționezi, adică: limitarea, identificarea lor și gestionarea separată, nu te ajută foarte mult. Trebuie modificate niște paradigme, atât la nivel spitalicesc, cât și la nivel comunitar, și nu o să fie simplu lucrul acesta”, a declarat pentru Libertatea.ro, profesor dr. Sorin Nicolae Dinescu, prorector al UMF Craiova.

La începutul acestui an, se vorbea despre cursuri dedicate personalului medical pentru prevenirea acestor infecții. Soluția rămâne aceea de a administra corect antibioticele pacienților.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ar fi bine dacă numai o instruire a personalului ar face lumină în problema asta… Mă tem că, de cele mai multe ori, rezistența la antibiotice se dobândește datorită administrării inconsecvente a antibioticelor. În multe dintre spitale nu sunt suficiente stocuri. Se începe cu un antibiotic, se continuă cu altul. Pacientul pleacă din spital și nu-și mai administrează antibioticul la domiciliu. Este o epidemie de bacterii multidrog rezistente. Orice utilizare de antibiotic generează în timp rezistența, pentru că apare un fenomen de adaptare al populațiilor bacteriene. E un fenomen cunoscut, prezent peste tot. Acesta se monitorizează la nivel național atât cât se poate, inclusiv genele de rezistență ale antibioticelor pentru anumite antibiotice ale bacteriilor”, mai explică profesor dr. Sorin Nicolae Dinescu, prorector al UMF Craiova, pentru sursa citată.

România era pe primul loc la consumul de antibiotice în Uniunea Europeană, în anul 2021. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, o infecție nosocomială este o boală infecțioasă apărută în urma spitalizării sau a solicitării de asistență medicală. În fiecare an, în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European apar peste 3,5 milioane de cazuri de infecții asociate asistenței medicale, infecțiile nosocomiale, care conduc la peste 90 de mii de decese.

Politica