vineri, decembrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

Zeci de mii de adolescenți învață eficient pentru Bac pe TikTok

Zeci de mii de adolescenți învață eficient pentru Bac folosind platforma TikTok. Cu ajutorul inteligenței artificiale, mai mulți studenți din Cluj-Napoca, creează videoclipuri scurte, care conțin rezumate ale unor teme din programa de examene și le publică pe TikTok, unde au un succes uriaș în rândul tinerilor.

Personajele create cu ajutorul AI, prezintă caracterizările într-un mod captivant, facilitând astfel memorarea informațiilor esențiale pentru examen.

Studenții oferă, cu ajutorul AI, o față contemporană unor autori precum Lucian Blaga, Liviu Rebreanu sau George Bacovia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, utilizează personaje cu impact mare în rândul adolescenților pentru a reprezenta personaje din opere literare.

De exemplu, Otilia din „Enigma Otiliei” este întruchipată de versiunea digitală a vedetei americane Paris Hilton.

După succesul înregistrat pe rețeaua de socializare, inițiatorii proiectului au trecut la etapa următoare – înființarea unei edituri pe care au numit-o Bacademia, scrie libertatea.ro

Până acum, au lansat primele 9 culegeri de Bacalaureat, acoperind materii precum Română, Istorie, Matematică, Geografie, Logică, Sociologie, Psihologie, Anatomie și Biologie vegetală și animală. Cărțile sunt prietenoase, intens colorate și bine structurate, incluzând sfaturi, scurtături, instrumente de lucru și metode de memorare.

Proiectul, denumit Bacademia, a câștigat rapid popularitate, ajungând la peste 60.000 de elevi din România, care beneficiază de rezumate multimedia și informații ușor de memorat.

Întreaga idee a fost inițiată acum doi ani de Bianca Ionescu, studentă studentă în anul III la specializarea Media Digitală, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, care a dorit să transforme „toceala” în „înțelegere”. Bianca a reunit o echipă de șapte colegi pentru a crea lecții accesibile pe TikTok, îmbinând educația cu divertismentul.

„Povestea în sine pot spune că a început în 2022, adică atunci mi-a venit și ideea. În acel an am susținut eu bacalaureatul și am obținut 10 la Istorie, respectiv 9,80 la Limba și Literatura Română. După examen, mi-am digitalizat propriile materiale, le-am structurat, colorat și am creat un cont de Instagram, unde le-am distribuit gratuit. La acel moment, în 2023, aveam 3.000 de urmăritori. După examen, mulți mi-au transmis rezultatele de la bacalaureat. Majoritatea au obținut peste 9,50, iar mulți chiar 10, cu ajutorul materialelor postate de mine”, relatează tânăra începutul proiectului.

Personaje concepute cu inteligența artificială

Bianca spune că atunci a realizat impactul pozitiv al rezumatelor structurate simplu și viu colorate, elevii fiind sătui de cărți groase și texte greoaie. Așa că, a început să relizeze filme scurte care să aibă la bază materia pentru bacalaureat, cu ajutorul inteligenței artificiale, și să le publice pe TikTok.

Succesul clipurilor publicate a determinat-o să se gândească la extinderea proiectului, prin editarea unor culegeri originale pentru fiecare materie din care se dă examenul de la finalul liceului.

Cu ajutorul altor studenți, care, la rândul lor, au obținut medii de 10 la bac în anii anteriori și pe care a reușit să îi coopteze în proiect, Bianca a ajuns la o echipă care se ocupă de realizarea de materiale specifice pentru fiecare materie.

„Fiecare dintre noi a publicat o carte sub îndrumarea cadrelor didactice. Deși suntem o echipă tânără, iar cărțile noastre sunt dedicate generației Z, le-am cerut doar profesorilor cu peste 20-30 de ani vechime în învățământ să supervizeze culegerile. Cărțile de geografie și istorie au fost corectate chiar de bunica mea, Eleonora Ionescu, care a fost profesoară la Liceul Teoretic «Petre Pandrea» din Balș”, povestește Bianca.

„Rețeaua de socializare ne-a ajutat să devenim populari și să trecem la nivelul următor, la înființarea editurii. Avem 61.000 de urmăritori pe TikTok și 1 milion de aprecieri. Unele videoclipuri au și 1 milion de vizualizări, altele 500.000. O colegă de-a noastră mai face, de exemplu, clipuri amuzante cu rezumatele operelor. Personajele din textele de bacalaureat le-am creat ca să respecte cât mai fidel trăsăturile din carte, să semene cu personajele. Textele nu sunt făcute cu ajutorul inteligenței artificiale, fiind redactate de către mine”, completează studenta din Cluj-Napoca.






Politica