vineri, decembrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

Regim dictatorial. Asta vor peste 40% dintre tinerii români

Mulți tineri din România ar fi în favoarea instaurării unui regim totalitar fără alegeri regulate, arată un sondaj realizat de Globsec.

Raportul GLOBSEC, un think-tank internațional, a analizat percepția cetățenilor români legate de integrarea euro-atlantică a României, provocările geopolitice regionale și internaționale, starea regimului democratic și asupra altor subiecte de interes precum schimbările climatice și inteligența artificială (IA).

Opinia publică din România este în general favorabilă conceptului de democrație. Conform unui sondaj din raport, 82% dintre respondenți consideră că trăiesc într-o democrație liberală în care drepturile și libertățile individuale sunt și trebuie protejate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În același timp, 81% dintre respondenți cred că un regim democratic bazat pe drepturile omului și statul de drept este benefic pentru țara noastră, scrie stiripesurse.ro

Tinerii vor un regim totalitar, fără alegeri

Un trend diferit apare, însă, pentru categoria de vârstă 18-34 de ani. Potrivit sondajului, 41% dintre tineri sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar fără alegeri regulate. Tinerii au această percepție din mai multe motive: ei simt că democrația nu li se potrivește, sunt nesiguri de viitorul lor, iar politicienii de extremă dreapta sunt tot mai vizibili pe rețelele sociale.

Spre deosebire de tineri, dintre persoanele cu vârsta de peste 55 de ani care au trăit sub regimul comunist, doar 25% sunt de acord cu instaurarea unui regim totalitar.

În 2024, 41% dintre respondenți au fost mulțumiți de modul în care funcționează democrația, față de 23% în anul 2022. Această îmbunătățire a gradului de satisfacție vine pe fondul creării coaliției de guvernare PSD-PNL în 2021, conform GLOBSEC. România a depășit la acest capitol Slovacia, Ungaria și Bulgaria.

Doar 23% dintre persoanele chestionate consideră democrația liberală ca o amenințare la adresa identității lor, fiind un procentaj încadrat în media europeană. În schimb, 38% percep extrema dreaptă ca fiind o amenințare, mult sub media europeană.

Încrederea în Guvern a crescut

Încrederea în instituțiile din România a crescut față de 2022. Astfel, încrederea în Guvern este de 48%, față de 25% în 2022, și în Parlament de 44%, față de 26% în 2022.

În prezent, 83% dintre români susțin rămânerea țării în Uniunea Europeană. Sprijinul pentru UE a oscilat între 73% și 89% în ultimii ani, înregistrând cele mai mici nivele în 2021 (79%) și 2022 (73%) din cauza pandemiei de COVID-19 și a modului în care Blocul Comunitar a gestionat această criză.

Pe categorii de vârstă, 89% dintre tineri (18-34 de ani) sunt de acord cu apartenența României la UE. Cea mai sceptică grupă de vârstă este cea de 35-54 de ani, cu un nivel cu 8 puncte procentuale mai puțin decât prima categorie de vârstă amintită.

Chiar dacă majoritatea societății este de acord cu apartenența țării la UE, 71% dintre respondenți cred că UE dictează României ce să facă („narațiune UE-dictat”). Acest rezultat arată lipsa de informații cu privire la funcționarea UE a societății. Totuși, 65% dintre români cred că apartenența la UE a făcut România un actor global mai relevant.

Potrivit GLOBSEC, acest rezultat arată că partidele politice sunt în general pro-occidentale și pro-Ucraina, exceptând partidele de extremă dreapta AUR și SOS România care folosesc o retorică anti-occidentală.

Și încrederea în NATO a crescut

Un trend similar a fost observat și în cazul NATO. Dacă în timpul pandemiei rata de încredere în Alianță a scăzut, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina în 2022, această rată a crescut de la 77% în 2021 la 80% în 2022 și apoi la 88% în 2024.

În 2024, 78% dintre persoanele chestionate consideră că apartenența la NATO scade probabilitatea ca țara noastră să fie atacată de un alt stat, comparativ cu 2023 când se înregistra un nivel de 73% la această categorie.

SUA și Germania sunt considerate parteneri strategici ai României de opinia publică. Dacă Germania este legată securitatea economică, SUA sunt percepute ca factor al securității fizice. Acest fapt poate fi observat comparând rezultatele din 2022, când Rusia a invadat Ucraina, cu cele din 2024.

În 2022, 75% dintre respondenți vedeau SUA ca un partener strategic față de 19% considerau Germania ca principal partener. În 2024, procentul celor care văd SUA ca principal partener strategic a scăzut la 53%, iar în cazul Germaniei a crescut la 49%.

Rusia, percepută ca o amenințare la adresa securității naționale

Dacă în 2020 doar 30% dintre persoanele chestionate credeau că Rusia este o amenințare la adresa securității naționale, rata a crescut semnificativ în ultimii ani: 2022 – 58%, 2023 – 64%, 2024 – 73%.

În schimb, China, care a contribuit la efortul de război al Rusiei, nu înregistrează creșteri semnificative la această categorie: 2020- 13%, 2022 – 20%, 2024 – 24%.

Politica