joi, septembrie 19, 2024

Ultima ora

Sport

1 iulie vine cu noi scumpiri pentru români

Luna iulie vine cu scumpiri. Asta, după ce Guvernul crește pentru a doua oară într-un singur an accizele la carburanți. Un plin de benzină va costa aproximativ 370 de lei. Și facturile la gaz se vor scumpi, după ce ANRE a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție. Salariul minim pe economie crește cu 280 de lei, însă majorarea este anulată de scumpiri.

Tot de luni se elimină toate tipurile de facturi B2B, rămânând doar e-Factura.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi Economic pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Încă de săptămâna trecută atât benzina, cât și motorina s-au scumpit. Pentru un plin de benzină românii plătesc acum peste 350 de lei, iar de luni vor mai scoate din buzunar încă 20 de lei. Prețul benzinei va creste cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani, după majorarea accizelor, potrivit Digi24.

Și facturile la gaze vor suferi modificări. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție. Acest fapt va aduce o scumpire cu circa 10,5 bani pentru fiecare metru cub de gaze consumat, potrivit e-nergia.ro.

În România sunt circa 4 milioane de clienți casnici de gaze racordați la sistemul de distribuție.

Pe de altă parte, indicele IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor), în funcţie de care se calculează creditele în lei ale românilor, scade la 5,86 la sută. Este vorba despre o reducere nesemnificativă însă, prin comparaţie cu majorările din ultimii doi ani. La un credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata lunară va scădea din iulie cu 7 lei.

Începând cu luna iulie crește și salariul minim pe economie. Acesta va ajunge la valoarea de 3.700 de lei brut, ceea ce înseamnă în jur de 2.300 de lei net. Deși este legat de mărimea salariului minim, punctul de amendă rămâne neschimbat, la 165 de lei, printr-o decizie a guvernului.

De la 1 iulie e-Factura rămâne singura factură B2B. Până la 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice. De la 1 iulie vor fi eliminate toate tipurile de facturi inter-firme și va rămâne exclusiv e-Factura. De la 1 iunie au fost introduse amenzile pentru neraportării unei facturi în timp de 5 zile de la emiterea ei la ANAF în sistemul e-Factura.


Politica