miercuri, octombrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Despăgubiri pentru oltenii de pe traseul DEx12 Craiova-Pitești

Despăgubiri de peste 90.000 lei pentru oltenii de pe traseul tronsonului 3 al Drumului Expres Craiova-Pitești. Este vorba despre proprietari de terenuri, atât intravilane cât și extravilane, de pe raza localităţilor Valea Mare, Priseaca, Scorniceşti, Optaşi-Măgura, Tătuleşti, Coloneşti şi Bărăşti din judeţul Olt.

Executivul de la București are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede majorarea despăgubirilor stabilite inițial. Între timp s-a mai găsit un oltean care trebuie despăgubit.

„După recepționarea de către ANCPI/OCPI a documentațiilor cadastrale individuale, anumite date de identificare ale imobilelor supuse exproprierii conform anexei nr. 2 a Hotărârii Guvernului nr. 791/2020, au suferit modificări în ceea ce privește suprafața expropriată, categoria de folosință și poziționarea față de localitate. Diferențele privind suprafața expropriată, categoria de folosință, respectiv poziționarea față de localitate sunt rezultatul măsurătorilor din teren și al documentelor care au stat la baza realizării documentațiilor cadastrale individuale. Astfel, pentru un număr de 15 de imobile, cuprinse în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 791/2020, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a suprapunerii planurilor parcelare peste coridorul de expropriere, au rezultat diferențe între datele suprafețelor de expropriat cuprinse în anexa nr. 2 la Hotărârea antemenționată, față de suprafețele rezultate din măsurătorile cadastrale și diferențe de categorie de folosință, precum și poziţionare faţă de localitate (intravilan/extravilan). De asemenea, pentru un număr de 4 dintre cele 15 imobile se procedează la îndreptarea erorilor de calcul cu privire la cuantumul despăgubirilor. Totodată, ca urmare a întocmirii documentațiilor cadastrale individuale la unele dintre cele 15 imobile au rezultat și modificări ale numelui proprietarilor, în sensul identificării unora dintre aceștia care inițial, în baza informațiilor oferite de către unitățile administrativ-teritoriale, erau neidentificați sau au fost identificați moștenitorii legali ai proprietarilor inițial identificați. (…) Suma aferentă despăgubirii pentru imobilele menționate mai sus, conform Hotărârii Guvernului nr. 791/2020, cu modificările și completările ulterioare, este de 68.802,20 lei. Ca urmare a realizării documentațiilor cadastrale și a celui de al doilea raport de evaluare (martie 2024), pentru cele 15 imobile, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (7) din Legea nr. 255/2010, cu modificările și completările ulterioare, rezultă o valoare de despăgubire de 90.088,02 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Diferența dintre suma de 68.802,20 lei, consemnată inițial, și suma de 90.088,02 lei, rezultată conform noului raport de evaluare este de 21.285,82 lei”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Încă un proprietar de pe raza localității Optași-Măgura va trebui despăgubit.

„Totodată, ca urmare a întocmirii şi avizării planurilor parcelare şi a documentațiilor cadastrale individuale pentru imobilele care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, a fost identificat 1 imobil nou, situat pe raza teritorială a localității Optași-Măgura pentru care este necesară o despăgubire de 3.454,60 lei, sumă care necesită a fi asigurată prin prezentul proiect de act normativ. Acest imobil face parte din coridorul de expropriere, dar care nu a fost supus procedurii de expropriere prin Hotărârea Guvernului nr. 791/2020, cu modificările și completările ulterioare. Acest imobil are o suprafață de 1.502 mp, pentru care este necesară suma de 3.454,60 lei, motiv pentru care prin prezentul proiect de act normativ este necesar a se declanșa procedura de expropriere și pentru acest imobil nou identificat, în conformitate cu anexa la prezentul proiect. Astfel, suma totală necesară efectuării justelor despăgubiri, pentru imobilul (teren cu sau fără investiții) antemenționat este în cuantum de 3.454,60 lei, suma care necesită a fi asigurată prin prezentul proiect de act normativ”, se mai arată în document.

Prin proiectul de act normativ ar urma să se aprobe „suplimentarea sumei prevăzută ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 791/2020 cu suma de 24.740,42 lei (24,75 mii lei), astfel încât, să se poată realiza eliberarea justelor despăgubiri în conformitate cu datele reale rezultate după întocmirea documentațiilor cadastrale individuale și a documentelor de proprietate”.

Cei 31,75 km ai tronsonului 3 au fost dați în folosință la finele anului trecut.

Politica