luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ambasadorul rus şi-a încheiat mandatul la Bucureşti

Ambasadorul Federaţiei Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, şi-a încheiat misiunea diplomatică în România şi a plecat definitiv la Moscova.

Anunţul a fost făcut, joi, de Ambasada Rusiei, pe pagina sa oficială de Facebook.

”Astăzi, Excelenta Sa Valeri Kuzmin, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, şi-a încheiat misiunea diplomatică şi a plecat definitiv la Moscova. Până la sosirea noului ambasador, doamna ministru-consilier Elena Kopnina este Însărcinată cu Afaceri a.i. a Federaţiei Ruse în România”, se arată în postarea Ambasadei Federaţiei Rusiei la Bucureşti.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Biroul de presă a confirmat pentru HotNews.ro că ambasadorul a părăsit deja România. Misiunea lui Valeri Kuzmin ar fi trebuit să se încheie pe 23 aprilie, dar ambasadorul a plecat mai repede, după moartea soției sale, a precizat biroul de presă.

Oficialii ambasadei nu au putut preciza deocamdată când va sosi la post următorul ambasador al Rusiei la București, aceștia explicând că începutul mandatului depinde de procedurile din Rusia și de cele de acreditare din România.

Valeri Kuzmin a criticat în repetate rânduri susținerea oferită de România Ucrainei, în războiul cu Rusia.

În ultimii doi ani, el a fost convocat de mai multe ori de Ministerul Român de Externe.

Kuzmin a fost convocat ultima oară de MAE în luna martie, fiindu-i transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la „maniera deformată, trunchiată şi neconformă” în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, „cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”.

Kuzmin, scrie News.ro a fost convocat după ce pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei au fost postate afirmaţii dure ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova ca reacţie la rezoluţia Parlamentului European privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia.

Kuzmin a comentat ironic, într-o declaraţie acordată TASS, convocarea sa la Ministerul Afacerilor Externe, afirmând că subiectul conversaţiei nu a fost clar definit şi că a fost cel mai vag demers pe care l-a întâlnit în timpul şederii sale în România.

Valeri Kuzmin a fost numit ambasador în România pe 7 iunie 2016. Anterior, el a deținut mai multe posturi diplomatice, inclusiv pe cel de ambasador al Rusiei în Republica Moldova, între 2007 și 2012.

Foto:arhivă

Politica