sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Crimă în Botanică. I-a atacat pentru că erau fericiți

Un nou termen al procesului în cazul crimei din Grădina Botanică a avut loc, joi, la Tribunalul Dolj. În fața instanței, cu atitudine indiferentă, inculpatul Alexandru Fojică, fost elev al Colegiului Militar Craiova, a declarat că avea mască la el pentru că se pregătea de o petrecere de Halloween ce urma să aibă loc la colegiu, mănușile le avea întâmplător, iar cuțitul fusese uitat în geantă. El a mai spus că s-a plimbat în Botanică, a dat o tură de lac și i-a văzut pe cei doi fericiți. Avea o supărare de la școală și l-a deranjat fericirea celor doi. Atunci a băgat mâna în ghiozdan și a găsit cuțitul, despre care spune că nu știa că se află acolo. A folosit cuțitul ca să îi sperie. A spus totuși că îi pare rău, că nu a avut intenția să îi omoare. Fojică a susținut în fața instanței că a taiat-o pe fată doar în zona gurii, pentru ca ea să nu poată vorbi. După comiterea faptei, Alexandru spune că a căutat pe telefon cum să-și șteargă urmele și atunci a decis să arunce rucsacul.

Sora Melisei, Alexia, spune că „dreptate nu există. Nu ne va aduce nimic liniște sufletească, nu ne va aduce fiica, sora, prietena… Nimic nu o va aduce înapoi.”

Emanuel Bădică este în șoc post traumatic, după cum afirmă bunicul său, cel care l-a crescut.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prietenii lui Melis s-au adunat, din nou, în fața Tribunalului și au cerut închisoare pe viață pentru inculpat.

Crima a avut loc în iunie. Alexandru i-a atacat cu bestialitate pe Melis, de 14 ani, și prietenul ei, Emi, de 19 ani. Melis nu a supraviețuit.

Adolescentul a fost trimis în judecată, în septembrie, în stare de arest preventiv. Procurorii spun că a fost o crimă premeditată, Alexandru luând hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă. Numai pentru una dintre acuzațiile care i se aduc, respectiv cea de omor calificat, poate sta după gratii până la 25 ani.

„Prin rechizitoriul din data de 14.09.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului F.M.A. pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, prev. de art. 188, 189 alin. 1 lit. a) C.p. cu aplicarea art. 113 şi urm. C. pen., tentativa de omor calificat, prev. de art. 32 alin. 1, rap. art. 188, 189 alin. 1 lit. a) C.p., cu aplicarea art. 113 şi urm. C. pen., port fără drept de obiecte periculoase, prev. de art. 372 alin. 1 lit. a C.p., cu aplicarea art. 113 şi urm. C. pen. şi respectiv folosirea fără drept de obiecte periculoase, prev. de art. 372 alin. 2 C.p., cu aplicarea art. 113 şi urm. C. pen., în final toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. Pen..”, se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Dolj.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că fostul elev al Colegiului Militar Craiova s-a pregătit pentru a ucide.

„În data de 27.06.2023, în jurul orelor 16.00, în timp ce se afla în Grădina Botanică din Craiova, inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracțională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuţit, în zone vitale atât pe victima L. M.M., provocând decesul acesteia, cât şi pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat cca. 40 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei. La stabilirea încadrării juridica a fost reţinută circumstanța agravantă, premeditarea, având în vedere că inculpatul F.M.A. a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă, sens în care s-a pregătit, înarmându-se cu un cuţit şi luând asupra sa obiecte apte a nu fi identificat, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului şi a momentului de săvârşire a faptelor. Astfel, chiar dacă inculpatul nu cunoştea cele două victime, din modul în care acesta a acţionat, rezultă că a plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva, rămânându-i dosar să-şi aleagă victimele în funcţie de împrejurări şi să acţioneze la momentul oportun. De asemenea, s-a mai reţinut că în data de 27.06.2023 inculpatul minor FMA a purtat, fără drept, asupra sa un cuţit, într-un mijloc de transport în comun (microbuz), în timpul deplasarii de la domiciliul său din com. Calopăr până în mun. Craiova, apoi şi în locuri de distracţie şi agrement, respectiv în Parcul Nicolae Romanescu din Craiova şi mai apoi în Grădina Botanică. La aceeaşi dată, inculpatul minor FMA a folosit fără drept un cuţit într-un loc de distracţie şi agrement, respectiv în Grădina Botanică « Alexandru Buia » din Craiova. Prin același rechizitoriu s-a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt prev. de art. 228 alin. 1 C.p.. având în vedere că, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că inculpatul a luat cele două rucsacuri aparținând victimelor pentru a îngreuna cercetările respectiv pentru a ascunde identitatea victimelor, şi nu cu scopul de a şi le însuși”, se mai arată în comunicatul menționat.

După audieri, instanța a dat un nou termen pe 11 martie.

Prietenii lui Melis au mers, din nou, în Grădina Botanică unde au aprins lumânări în memoria fetei.

Politica