Delta formată pe un lac de acumulare, cuib pentru specii rare

„Am găsit cuibare de lebădă, corcodel, și chiar o colonie de cormorani. Sunt specii de păsări protejate de lege”

S-a dezvoltat o veritabilă zonă deltaică, o adevărată oază pentru fauna locală, pe lacul de acumulare de pe râul Jiu din Gorj. Acest lac se găsește în municipiul Târgu Jiu, foarte aproape de centrul orașului. Aici găsim o varietate de păsări și animale, care beneficiază de protecție legală din cauza faptului că se află în pericol de dispariție. Acestea își găsesc adăpost în densa vegetație specifică a acestei zone.

Zona deltaică în dezvoltare de pe lacul de acumulare reprezintă o adevărată atracție pentru pasionații de fotografie și iubitorii de natură. Oamenii vin din toate colțurile țării pentru a captura imagini ale vieții sălbatice care a găsit aici un habitat prielnic.

Se pot observa de pe mal cu ochiul liber sau, mai bine, cu un binoclu. Nu încalcă vreo legislație, dacă ajung acolo cu barca, numai să afecteze în vreun fel acest loc minunat. Sunt foarte mulți fotografi care vin special din țară ca să surprindă păsările care sunt pe cale de dispariție și astfel sunt protejate de lege“, spune Claudiu Fiu, vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În proximitatea municipiului Târgu Jiu se află primul lac de acumulare de pe râul Jiu, iar în ultimele trei decenii, aici s-au depozitat toate aluviunile care au dus la formarea unor insule mici.

„E un lac de acumulare care s-a colmatat datorită faptului că este primul de pe Jiu și aluviunile și pământul fertil aduse de viitori s-au depus și au format mai multe insule. Sunt cam patru insulițe cu copaci și vegetație de luncă și trei insule cu stuf. S-a dezvoltat pe acestea o vegetație specifică lacurilor de câmpie și deltelor“, a mai explicat Claudiu Fiu.

Lacul de acumulare de pe Jiu a devenit casă pentru o diferite specii de păsări și animale. „Vegetația respectivă a creat o biodiversitate a faunei acvatice și cinegetice. Sunt specii de păsări și pești întâlnite cel mai des în câmpia Dunării și Delta Dunării, care au găsit condiții propice de viață și de înmulțire. Chiar cuibăresc și nu sunt multe zone unde se întâmplă asta.

Am găsit cuibare de lebădă, corcodel, și chiar o colonie de cormorani. Sunt specii de păsări protejate de lege, cum ar fi stârcul, cormoranul, egreta, stârcul. De asemenea, tot aici întâlnim vidra și intenționăm să aducem câteva familii de castori, pentru că fac niște baraje specifice care protejează peștele. S-a făcut un experiment pe Oltul mijlociu și sunt exemplare chiar până la Vâlcea“, a mai adăugat Claudiu Fiu.

Acesta susține că este indicat ca mulți dintre profesorii să vină cu elevii în Parcul Central din Târgu Jiu, pentru a face o lecție deschisă. Cristian Caval este unul dintre fotografii pasionați să imortalizeze păsările din delta de pe Jiu. El petrece multe ore, pentru a fotografia o vietate care trăiește în acest loc special. 

„Am reușit să fotografie stârcul cenuşiu, egreta albă mică, cormorani, stârcul pitic, stârcul de noapte, găinuşe de baltă. Lebedele pot fi văzute de toată lumea. Este o mare bucurie că am reușit să le fotografiez”, arată Cristi Caval. Acesta a făcut o pagină pe Facebook unde postează diferite fotografii cu natura din jurul orașului său, potrivit adevarul.ro.

Populare

Recomandări

Video/Accident cu victime în Severin

Accident în Drobeta Turnu Severin. Doi oameni au ajuns...