joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Nu mai sunt bani! Puppets Occupy Street, mai scurt anul acesta

„Ca să fie festivalul complet ar fi fost nevoie de 170 mii euro”

Veștile nu se anunță cele mai bune pentru ediția de anul acesta a Festivalului Puppets Occupy Street. Managerul Teatrului Colibri, Geo Dinescu, a anunțat într-o conferință de presă că festivalul nu va mai fi în perioada 25 august – 1 septembrie, ca până acum, ci doar 4 zile, între 25 – 28 august 2023.

Motivul acestei măsuri este lipsa banilor. Pentru ca festivalul să decurgă în limitele normalului mai sunt necesari aproape 80 de mii de euro, bani pe care instituția nu i-a putut atrage, în ciuda eforturilor.

„După cum bine știți, ne pregătim de festival. Am deschis aplicațiile pentru cei care vor să vină la Puppets Occupy Street. Am avut peste 200 de aplicații, pe toate secțiunile festivalului. Anul acesta, se împlinesc 10 ediții. Va fi ediția „Fantasy” care, din păcate, nu se va mai desfășura în perioada 25 august – 1 septembrie. Se va desfășura în perioada 25 – 28 august. Va începe vineri și se va termina luni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De ce? Pentru că pe 15 mai a apărut Ordonanța 34/2023, unde se reduce bugetul cu 10%, nemaiputând să se facă rectificări bugetare pozitive. Noi urma să avem rectificarea bugetara la finalul lunii iulie, din pacate această ordonanță ne blochează. Festivalul va fi la fel de minunat, chiar dacă va fi în 4 zile. Promitem să fim la înălțime, așa cum am fost de fiecare dată. Anul acesta, o să avem în jur de 10 țări invitate. Reconfigurăm traseul, regândim tot festivalul. Această echipă minunată a trecut și prin pandemie, iată că perioada 2020-2021 am făcut festival, chiar dacă a fost o perioadă foarte grea. La fel, vom trece și de această perioadă. Ne-am fi dorit să fie altfel.

„Noi vom merge mai departe așa cum am făcut-o dintotdeauna”

Având în vedere dorința publicului de a veni de fiecare dată la acest festival, am zis că trebuie să-l facem și în aceste condiții. Nu este ușor, muncim, practic am luat-o de la capăt cu toate aplicațiile. Artiștii înțeleg. Sunt foarte mulți cărora le-am dat un răspuns pozitiv și acum le comunicăm situația în care ne aflăm. Vom deschide festivalul cu faimoasa paradă, va fi la fel de spectaculoasă, va avea multe elemente speciale. Vor fi pregătite pentru publicul din Craiova, dar și pentru cei care vin din afara Craiovei. Pe 28 va fi o zi normală, cu spectacole pe locații și vom încheia cu un spectacol în „Piața Mihai Viteazul”. Ne vom bucura de acest festival, chiar dacă este de 4 zile. Noi vom merge mai departe așa cum am făcut-o dintotdeauna.

Costurile sunt foarte mari, în ceea ce privește parada, așa că am decis ca aceasta să fie doar în prima zi. În toată această perioadă, am încercat să găsim variante. Direcția Economică a Teatrului Colibri, împreună cu ordonatorul de credite, am încercat să găsească variante pentru a ține festivalul în parametri cu care v-am obișnuit.

Ca să fie festivalul complet, ar fi fost nevoie de 170 de mii de euro. În acest moment, prevederea bugetară este de 334,5 mii lei la care se adaugă și veniturile noastre proprii. Am depășit și pe acestea din trimestru 1 și 2, deja suntem cu veniturile în trimestru 3 aproape terminate. Pentru a putea face ce ne-am propus ne-ar mai trebui aproape 80 de mii de euro”, a declarat Geo Dinescu.

Pentru cei care vor să devină voluntari la cel mai mare festival cu păpuși din Oltenia, aplicațiile urmează să fie deschise. Doritorii vor trece printr-un interviu, apoi se vor apuca de treabă.

„Este o perioadă de tranziție pentru că voluntarii care au fost alături de noi, ani de zile, sunt mari, lucrează, au joburi și acum primim mesaje de la voluntari de 13-14 ani care vor să vină în echipa noastră. Aplicațiile de voluntari vor fi deschise în perioada 10-23 iulie, urmând ca interviurile să fie în perioada 31 iulie – 6 august. Interviurile sunt pentru voluntarii cu care nu am mai lucrat până acum. Rezultatele finale vor fi pe 7 – 10 august. Perioada programului de voluntariat se va desfășura începând cu 11 august – 1 septembrie. Ne luăm câteva zile să să sărbătorim și să facem o petrecere festivă pentru tot ce am realizat în festival”, a spus Andreea Melinescu.

Retrospectiva stagiunii 2022-2023

Cei de la Teatrul Colibri n-au stat deloc. Potrivit managerului, stagiunea 2022-2023 a avut mai multe spectacole, după cum urmează:

„Am avut premierea spectacolului ”PIC”, în luna decembrie. Acest spectacol nonverbal, plin de culoarea a fost în regia Deliei Gavlițchi. În ianuarie am continuat cu spectacolul „Crăiasa Zăpezii”, în regia lui Laurențiu Tudor. Pe 28 aprilie am avut ”Eu sunt”, spectacol în parteneriat cu Asociația „April Hub” și Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. În luna iunie am avut avanpremiera spectacolului „Ridichea uriașă”, în regia lui Gavril Cadariu. În septembrie vom avea premierea spectacolului „Ridichea uriașă”. Și pentru că nu ne place să stăm, până pe 15 octombrie o să avem premierea spectacolului ”Elefănțelul curios”, în regia lui Gheorghe Balint. Va fi un spectacol muzical, cu mascote și plin de culoare.

Am avut microstagiunea cu teatrul „Act”, am continuat parteneriatul. Am avut invitate 4 spectacole ale teatrului: ”E adevărat, e adevărat”, ”Fete și băieți”, ”Linie solară” și ”Ea și numai ea”. Acestea au avut premierea la București, iar imediat după au venit pe scena Teatrului Colibri.

Am avut 3 sesiuni de ateliere cu 426 de participanți. Dacă am fi avut mai multe locuri, cu siguranță, ar fi fost mai mulți copii. Pe lângă atelierele pe care le avem la fiecare stagiune, avem și unele cu titlu gratuit. În Zilele Craiovei, Târgul de Crăciun, Târgul de Paște, evenimente organizate de Primăria Municipiului Craiova.

În această perioadă, am avut foarte multe invitații la festivaluri: Alba-Iulia, Arad, Drobeta Turnu Severin, Caracal, Brașov. Chiar dacă am încheiat stagiunea, urmează să ne deplasăm, în perioada 1-4 august, la invitația Teatrului de Stat din Burgas, la festivalul păpușilor, un festival de stradă.

Aș vrea să spun că pe viitor urmează să avem două parteneriate, două proiecte câștigate împreună cu Asociația „Magic Puppets”. Este vorba despre un spectacol interactiv, un fel de stand-up comedy cu păpuși și un parteneriat cu Asociația „De la zero” care se va desfășura în perioada 1-17 septembrie, pe partea de dans contemporan”, a mai declarat Geo Dinescu.

Politica