El Nino a revenit! Temperaturile pe glob vor crește mai mult ca niciodată în 2023

Fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început oficial şi este de aşteptat să se „intensifice treptat” în lunile următoare, a anunţat joi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA), relatează AFP.

El Nino este un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafaţă mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial, dar are consecinţe asupra întregii planete.

„Ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, a declarat, potrivit unui comunicat, Michelle L’Heureux, climatolog pentru NOAA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, sub efectul combinat al El Nino şi al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.

El Nino are loc aproximativ o dată la doi până la şapte ani, iar climatologii au estimat sosirea lui de câteva luni pentru acest an. El s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019.

Fenomenul opus, La Nina, care tinde dimpotrivă să provoace o scădere a temperaturilor, este prezent de trei ani.

„În funcţie de intensitatea sa, El Nino poate provoca o serie de consecinţe, precum creşterea riscului de precipitaţii abundente sau de secetă în anumite regiuni ale lumii”, a explicat Michelle L’Heureux.

„Schimbările climatice pot exacerba sau atenua unele impacturi legate de El Nino”, a precizat ea, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În general, El Nino tinde să modereze activitatea uraganelor în Atlantic, dar le favorizează în Pacific, potrivit NOAA.

Foto: pixabay

Populare

Recomandări

Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu a primit mandat de...

Primăria Craiova vrea parcare supraetajată lângă Judecătorie

Autoritățile locale din Bănie sunt gata să înceapă un...

O fotografie cu capitala României văzută din spațiu, virală pe rețelele sociale

O fotografie cu capitala României văzută din spațiu s-a...

Căutat de polițiști, după ce a fost la un pas să omoare un om

Polițiștii îl caută pe atacator: „Să nu intervină și...