vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Călușarii i-au adunat pe craioveni în parcul Nicolae Romanescu

Sărbătoarea de Rusalii a adus în Craiova cete întregi de călușari. Veniți din Dolj, Olt și chiar Sibiu, călușarii au adunat craiovenii atât în centrul orașului, cât și în parcul Romanescu. A 23-a ediție a festivalului Călușul Oltenesc a strâns călușari de toate vârstele. Amalia Etegan, manager la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj, organizatorul evenimentului, a menționat zonele din care au venit invitații, la această ediție.

„La această a 23-a ediție avem cete de călușari din Dolj, Olt, dar și de la Sibiu. Cele de la dolj sunt cele reprezentative, de la Pietroaia, de la Giurgița, de la Coțofenii din dos, Dăbuleni. Din Olt sunt cei de la Dobrosloveni, care și anul trecut au fost alături de noi, călușari reprezentativi pentru ce înseamnă Călușul Oltenesc”, a spus Amalia Etegan, manager la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj.

Călușul nu ține cont de vârstă. Între cei prezenți duminică, s-a regăsit și un doljean trecut de vârsta de 70 de ani, care s-a mișcat la fel de bine ca și cei tineri. Venit din Dolj, acesta spune că s-a apucat de căluș atunci când s-a pensionat, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Am devenit călușar în anul 2001, imediat după pensionare. Vin în fiecare an la eveniment, în afară de perioada pandemiei. Pasiunea pentru căluși este de la strămoșii noștrii. Noi fiind copii, ne-a plăcut. Apoi, la timpul nostru ne-am apucat și noi”, a spus unul dintre călușarii de la eveniment.

Oamenii s-au strâns cu zecile în fața debarcaderului din parcul Romanescu, unde cetele de călușari au dansat și au împărțit pelin. Cei care au fost prezenți au profitat și au luat pelinul cu care au mers acasă.

„Tradiția aceasta are loc în fiecare an, de Rusalii. Am luat și noi pelin să ducem acasă. Se spune că are puteri miraculoase. Aduce bunăstare. Am venit special în parc să vedem festivitatea, chiar și așa, cu vremea de afară. Costumele și dansurile sunt foarte frumoase, muzica la fel. Organizare bună”, a spus un craiovean, care a participat la eveniment.

Rusaliile semnifică Pogorârea Sfântului Duh și are loc la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului Isus Hristos și la 10 zile de la Înălțare. În acest an se sărbătorește pe 4 iunie. Se mai numește Duminica Mare sau Cincizecime și încheie ciclul pascal, respectiv Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh. Se prăznuiește în a opta duminică după Paște iar pe 5 iunie este Sfânta Treime.

În această perioadă are loc Jocul Călușarilor în anumite zone ale țării. A doua zi de Rusalii, călușarii ies să colinde pentru a alunga spiritele rele. Această tradiție s-a păstrat în aproape toate zonele din Oltenia.

Politica