marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Au căutat petrol și au găsit “aur” curativ. Vernisaj “Băile Govora în presă, cărți poștale și afișe din epoca interbelică”

Joi, 1 iunie, începând cu ora 11.00, la Cazinoul din Băile Govora (actualul Centru Cultural ”Virginia Andreescu-Haret”) este vernisată expoziția foto-documentară de vilegiatură “Băile Govora în presă, cărți poștale și afișe din epoca interbelică”. Evenimentul este organizat de Asociația culturală Tătărescu, la invitația primarului Mihai Mateescu. Primăria Orașului Băile Govora reînvie astfel tradiția anuală din perioada interbelică a deschiderii sezonului 1 Iunie – 30 Septembrie cu evenimente diverse, adresate unui public cât mai divers.

Expoziția cuprinde numeroase vederi, cărți poștale și fotografii de epocă din Băile Govora, provenind din Colecția “Cărți poștale ilustrate românești” de la Biblioteca Națională a României, afișe din perioada interbelică și articole din ziarele vremii: “Dimineața” (1925), “Argus” (1927), “Patria” (1928, 1929), “Universul” (1935), “Curentul” (1938, 1939), “Mișcarea” (1929), “Cuvântul” (1932), “Viitorul” (1927, 1929, 1936), “România” (1939), “Foaia poporului” (1940).
Cei care ajung pe 1 iunie la Băile Govora pot admira în cadrul expoziţiei de vilegiatură strălucirea de altădată a frumoaselor vile şi hoteluri govorene, cu poveştile şi întâmplările de odinioară, istoria staţiunii începând în perioada Belle Epoque, fiind legată de numele marelui om politic I.C. Brătianu şi al generalului medic Nicolae Popescu-Zorileanu.

“Distracții numeroase și inteligent organizate”

Iată cum erau prezentate Băile Govora în anul 1929, în ziarul “Mișcarea”: “Printre nenumăratele localități de cură din țara noastră, Govora stă între cele dintâi, datorită apelor sale iodurate și sulfuroase. Aceste ape au fost descoperite încă dela 1880, cu ocazia explorărilor pentru căutarea petrolului. Băile Govora sunt situate în regiunea deluroasă a județului Vâlcea, în valea Hinței, pe un admirabil platou, înconjurate de păduri seculare de stejar și fag, și plantațiuni de pini și molifți. Un climat dulce, generos, propice curei de iod și pucioasă, lipsit de curenți și umezeală, favorizează stațiunea. Stabilimentul de băi este un adevărat giuvaer, cu instalațiuni moderne, nespus de curat, și cu o funcționare uimitor de precisă. Există aci un vast Institut de fizioterapie, cu personal educat și medici de mâna întâi (…), numeroase hoteluri și vile de prim rang, cu peste 2.500 de camere, toate confortabile și la prețuri modeste. Tot aci au fost clădite sau închiriate Sanatorii pentru militari, ceferiști, pentru casa muncii etc. Restaurante de toate clasele stau la îndemâna fiecăruia. Viața la Govora este extrem de eftină, piața fiind bogat alimentată de numeroase sate vecine. Distracții numeroase și inteligent organizate, sunt deasemeni o specialitate a localității noastre în timpul marelui sezon, cu serate dansante, concerte, serbări câmpenești, bătăi de flori, teatru etc.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se tratau artrite, reumatism, gută sau diverse boli de piele

Sezonul de “vilegiatură” la Băile Govora, termen franţuzesc care desemna sejurul în afara reşedinţei de domiciliu, preluat şi de presa românească în perioada interbelică, ne spune profesorul Andrei Popete Pătraşcu, începea la 1 iunie şi se întindea pe întreaga perioadă a verii, inclusiv luna septembrie, aducând în “staţiunea cu renume mondial”, aşa cum era descrisă în presa vremii, oameni din toate colţurile ţării, dar şi din străinatate, care îşi tratau aici afecţiunile de artrită, reumatism, gută sau diverse boli de piele. “Inhalaţii, pulverizaţii, insuflaţii, inhalaţii cu oxigen, aer comprimat, băi hidroelectrice de acid carbonic, aplicaţiuni cu nămol, raze ultra violete, ultrascurte, diatermie” erau procedurile care completau în anul 1940 cura balneară de la Băile Govora, transmit organizatorii expoziţiei – Asociaţia culturală Tătărescu.

Uniforme de epocă, inclusiv costumul de consilier regal al lui Tătărescu

De asemenea, cei care vor ajunge pe 1 iunie la Cazinoul din parcul situat în centrul staţiunii au ocazia să admire în cadrul expoziţiei şi câteva uniforme de epocă, printre acestea aflându-se costumul de consilier regal al lui Gheorghe Tătărescu, prim-ministru al României în perioada interbelică, să se plimbe cu Trenuleţul Dotto, care va funcţiona începând cu 1 Iunie în oraş pe perioada de vară şi să participe la diversele evenimente pregătite special pentru a sărbători deschiderea sezonului estival, dar şi Ziua Copilului, alături de Asociația Cataleya/Yris.

Politica