vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest inedit al polițiștilor: Au donat sânge pentru a lipsi motivat de la serviciu

Zeci de polițiști au protestat, marți, într-un mod neobișnuit- au lipsit de la serviciu ca să doneze sânge, primind astfel o zi liberă.

Campania a fost inițiată de sindicatul Europol din Mureș și s-a desfășurat în mai multe locuri din țară, ca metodă de protest a polițiștilor care nu au voie să declanșeze grevă, conform legii privind dialogul social. Astfel, în loc să fie la serviciu, zeci de angajați s-au dus, marți, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Târgu Mureș pentru a dona sânge, transmite Radio Târgu Mureș, citat de Rador.

Conform legii, persoanele care donează sânge beneficiază printre altele, de o zi liberă plătită.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sindicaliștii mureșeni au anunțat că 30% din personalul fiecărui inspectorat de poliție din țară au fost de acord să doneze, ceea ce înseamnă între 100 și 500 polițiști la nivelul fiecărei unități de poliție. În Mureş, Sindicatul Europol numără peste 850 de membri.

Polițiștii solicită eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public și acordarea integrală a diferenţelor salariale restante. De asemenea, este necesară actualizarea normelor legale de hrană şi echipare și a cuantumurilor drepturilor plafonate la nivelul anului 2009 pentru chirie, precum și calculul sporurilor la salariul de funcţie în plată şi nu la cel din 2009. Nu în ultimul rând, polițiștii cer indexarea şi actualizarea pensiilor militare şi stoparea modificărilor abuzive ale Legii pensiilor militare.

În zilele ce urmează, sindicaliștii Europol vor anunța calendarul tuturor acțiunilor de protest din luna iunie, care vor fi realizate împreună cu Sindicatul Național al Polițiștilor din Penitenciare.

Politica