Guvernul, termen până la 15 iunie să rezolve revendicările sindicaliștilor din sănătate

Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă japoneză în perioada 7 iunie – 15 iunie (vor lucra cu banderole albe pe braț), urmând ca la finalul lunii iunie să declanșeze greva generală, în cazul în care Guvernul nu aplica soluțiile deja discutate pentru revendicările lor, a anunțat miercuri Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, la capătul unei ședințe în care a fost stabilit calendarul protestelor din următoarea perioadă, scrie hotnews.ro

Guvernul anunțase ieri, după consultările dintre premierul Ciucă și sindicate, la care au participat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Alexandru Rafila, că „principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților și noul sistem de salarizare”.

Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătății, Guvernul promite că va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers inițiat deja la nivelul sistemului Educației, ambele domenii reprezentând priorități ale Coaliției de Guvernare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În plus, vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistem.

De asemenea, pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul promite că va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare, a anunțat Executivul.

Pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale, au mai precizat reprezentanții Executivului.

Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. În cadrul discuțiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situației concediilor medicale, se mai precizează într-un comunicat de ieri al Executivului.

De asemenea, „dialogul va continua, pentru implementarea soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor oferite de sistemul medical din România”.

Foto: Federatia Sanitas din Romania

Populare

Recomandări

O noapte în biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”

 Craiovenii sunt așteptați, vineri, 29 septembrie 2023, începând cu...

Fostul șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, nu poate justifica peste 1 milion de lei din avere

Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuză într-un comunicat...

Bătăușii din Buddha rămân în arest

Bătăușii din clubul Buddha, în urma căruia un polițist...

Paul Răducan, mulțumit după egalul cu Dinamo: „Un rezultat care reflectă realitatea”

Paul Răducan a debutat oficial pe banca celor de...