vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Erdogan rămâne președinte pentru încă 5 ani

Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale și a fost reales ca lider al Turciei, potrivit șefului Înaltului Consiliu Electoral, citat de BBC.

Președintele instituției, Ahmet Yener, a anunțat oficial rezultatele alegerilor, spunând că Erdogan este noul președinte, cu 52,14% dintre voturi. 

„Chiar dacă nu toate rezultatele au fost înregistrate în sistem până acum, rezultatele nu se vor schimba”, a spus acesta. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu 99,43% dintre urnele de vot deschise, rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a primit 47,86% dintre voturi.

Turcii au votat duminică într-o confruntare pentru funcția de președinte după care Recep Tayyip Erdogan ar putea să-și extindă guvernarea într-un al treilea deceniu și să persiste cu calea tot mai autoritară a Turciei, politica externă care folosește forța și guvernanță economică neortodoxă. Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a sfidat sondajele de opinie și a câștigat cu aproape 5 puncte procentuale în fața rivalului Kemal Kilicdaroglu, în primul tur de scrutin care a avut loc pe 14 mai, scrie digi24.ro

Însă el a obținut mai puțin de 50% din voturile necesare pentru a evita un al doilea tur, într-o cursă cu consecințe profunde pentru turci și geopolitica globală. La 14 mai, prezenţa generală la vot a fost de 87,04%, cu un nivel de 88,9% în Turcia şi 49,4% în străinătate.

Secțiile de votare au fost mai puțin active în multe locuri decât în urmă cu două săptămâni, potrivit Reuters.

Foto: Facebook

Politica