Data alegerilor europarlamentare 2024 a fost stabilită

​​Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, a anunțat șefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

În România, europarlamentarele din 2024 ar urma să aibă loc în țara noastră duminică, 9 iunie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024.

Anul viitor, urmează să se desfășoare și localele, parlamentarele și prezidențialele. În acest context, la nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin.

Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani, scrie hotnews.ro

Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007 când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanţii în forul legislativ european.

La 26 mai 2019, cetăţenii români au votat 32 deputaţi europeni din numărul total 751. În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni este de 705, României revenindu-i un număr de 33 deputați europeni.

Partidele din România care au câștigat mandate la alegerilr europarlamentare sunt: PNL-10, PSD – 8, USR-PLUS -8, PSD – 8, Pro România, PMP și UDMR – 2.

Populare

Recomandări

Al doilea satelit românesc construit de elevi a ajuns pe orbită și este operațional

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a...

Mihai Rotaru, pus la punct de șefii de la CFR Cluj: „Trebuie să fie un semnal de alarmă”

Derby-ul CSU Craiova - CFR Cluj a continuat și...

Străinii care aleg Doljul

Peste 1.500 de străini au primit, anul acesta, drept...

Fonduri pentru încălzirea orașului Drobeta-Turnu Severin

Fonduri de la Guvern pentru încălzirea locuințelor din municipiul Drobeta-Turnu Severin. Președintele Consiliului...