vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un laborator cu virusuri de holeră și pojar a căzut în mâinile combatanților din Sudan

Un laborator medical din Sudan, în care sunt ținute mostre de virusuri de holeră, pojar și poliomielită, a fost ocupat de una dintre taberele combatante, un lucru care reprezintă un „pericol biologic uriaș”, potrivit reprezentantului Organizației Mondiale a Sănătății din această țară, scrie CNN.

„Există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea laboratorului de sănătate publică din Khartoum de către una dintre părțile combatante”, a declarat Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS din Sudan.

„Este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator”, a spus reprezentantul OMS.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta nu a precizat dacă laboratorul din capitala țării a fost ocupat de armată sau de trupele paramilitare RFS, implicate în lupte.

Reprezentantul OMS a adăugat că personalul medical a fost dat afară din laborator, iar în prezent nu mai are nimeni grijă de mostrele folosite pentru dezvoltarea vaccinurilor, scrie digi24.ro

„Tehnicienii instruiți nu mai au acces la laborator”, a spus Nima Saeed Abid, adăugând că „nu se mai pot manevra cum trebuie materialele biologice care sunt depozitate în laboratori în scopuri medicale”.

Directorul laboratorului a adăugat că există și riscul ca rezerva de sânge ținută în laborator să fie compromisă din cauza penelor de curent. Armata Sudanului și forțele paramilitare RSF au fost de acord cu un armistițiu de 72 de ore, pentru a permite civililor și cetățenilor străini din această țară să se pună la adăpost. Însă focuri de armă au putut fi auzite în continuare în capitala Khartoum.

Ambele tabere combatante s-au învinovățit una pe alta de încălcarea armistițiului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că violența din Sudan riscă să provoace o „catastrofă” care ar putea cuprinde întreaga regiune și nu numai.

În capitala Khartoum civilii au fost sfătuiți să stea la adăpost, însă aceștia au din ce în ce mai greu acces la alimente și apă. Unii oameni au ajuns să bea apă direct din fluviul Nil.

Foto:pixabay

Politica