joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tinerii din Craiova au participat la Jobs4IT 2023: „Îi ajutăm să învețe, suntem alături de ei”

26 de companii au venit să-i cunoască pe studenții craioveni la cel mai așteptat târg al anului: „Să avem un mediu de lucru cât mai plăcut”

A fost mare agitație în Bănie vineri, 31 martie, unde 26 de companii din IT și domenii conexe s-au strâns la Universitatea din Craiova, cu ocazia Jobs4IT 2023, ediția a IV-a. Este vorba despre: Caphyon, Continental România, CS Group România, Empact, Endava, Forvia/Hella, Grupul QFORT / Casa Noastră, Netrom Software, Operative, Pirelli, RoWeb, Syncro Soft, Nagarro și multe altele.

Evenimentul a început la ora 09:00 și s-a încheiat la ora 17:00. Însă, încă de la primele ore studenții s-au înghesuit porniți de dorința de a cunoaște oportunitățile de carieră, precum locuri de muncă, stagii de practică, internship-uri și burse

La firma Nagarro studenții pot aplica la două programe, Remote-Learning și Summer Internship. „Avem două tipuri de programe care sunt menite să susțină viitorii angajați în a se pregăti pentru a intra în proiectele pe care noi activăm în momentul de față. Anume, programe de remote learning și avem și programe de summer internship.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programele de remote-learning sunt desfășurate pe perioada întregului an, din luna octombrie și până la începutul lunii următoare. Tehnologiile pe care noi le vizăm sunt cele de Java, C#, web tehnologies și C++. Pentru programele de summer internship avem posibilitatea de a oferi internship pe aceleași tehnologii menționate anterior, și bineînțeles zona de testare, manuală și mobile”, ne-a spus Andreea Popescu, parte din echipa Nagarro Test Manager.

Empact Craiova: „Să avem un mediu de lucru cât mai plăcut”

Empact Craiova se axează pe un mediu de lucru plăcut. Colectivul știe să îmbine utilul cu plăcutul, astfel că pe lângă ieșirile din timpul liber, programatorii lucrează la două produse. Și anume, o aplicație destinată companiilor care vor să comunice mai ușor cu angajații și a doua pe partea de apărare, de mentenanță și management.

„Firma este în Craiova din 2011. Firma mama este din Danemarca și a fost înființată în 2006. Am început cu 2-3 colegi, în Craiova. Acum, am ajuns la 35 de persoane. Colectivul este extraordinar. Mergem pe ideea noastră inițială, și anume, să avem un mediu de lucru cât mai plăcut. Voiam o firmă diferită față de ce exista atunci, în care să ne simțim bine și să venim la serviciu fără stres. Noi, de la început, am avut un program flexibil chiar dacă nu era un remote full, erau ore flexibile de început, de sfârșit. În 2011 firmele nu prea își desfășurau activitatea remote, însă noi o făceam.

Empact este o firmă cu un produs propriu. Numele produsului este Empact și este o aplicație de mobil, acesta fiind și targetul principal (aplicațiile de mobil), fiind destinată companiilor mari care vor să-și țină angajații cât mai aproape și să comunice cât mai ușor cu aceștia. Acest lucru se întâmplă prin intermediul aplicației noastre care ajută compania să trimită știri către angajați, să aibă un proces de on-boarding, de primire, a angajaților noi, practic pe mobil. Și, în principal, să poată să comunice cu angajații care nu sunt la birou.

„Ușurează munca și comunicarea angajaților”

Sunt anumite arii în care omul nu stă în fața unui calculator. În momentul de față, avem 2-3 clienți mari din domeniul de retail. Cei care sunt în magazine și stau printre rafturi le este mai greu să comunice. Și atunci, un telefon are cam oricine în buzunar și aplicația noastră se instalează pe acesta. Ușurează munca și comunicarea angajaților.

Acesta este primul produs cu care am plecat. Cel de-al doilea este un produs pe partea de apărare, de mentenanță și management. Noi avem aplicații pentru elicoptere, avioane, dar produsul este destinat fiecărui subansamblu, fie că este o mașină sau o trotinetă. Orice are componente și trebuie să se facă mentenanță și management pe acestea”, a spus Andrei Spahiu, site-manager Empact.

Netrom Software a organizat și o tombolă în ediția din acest an. Studenții au multe oportunități de carieră, precum academii, stagii de practică sau concursuri. Reprezentanții companiei spun că nu au cerințe exagerate de la tinerii care vor să se angajeze aici, pasiunea și implicarea fiind caracteristici mult mai importante.

„Noi venim la acest târg cu toate joburile pe care Netrom le are în permanență deschise, atât pe mobile, PHP, dot.net, C++ sau Java. Nu în ultimul rând, încercăm să promovăm evenimentele pentru studenți. Avem o serie de evenimente complet dedicate pentru studenți, în fiecare an. În această perioadă este deschisă înscrierea pentru practică și internship. Practica are loc în iunie-iulie, iar internship-ul în august-septembrie. Va urma înscrierile la concursul de programare CodeGolf, fiind dedicat studenților și elevilor. În ultima parte a anului există două academii, Netrom Software Academy și Testing Academy. Organizăm și o tombolă pentru elevi și studenți.

„Încurajăm elevii și studenții să facă practică”

Nu ne așteptăm de la cei care sunt din categoria elevi/studenți să aibă cunoștințe avansate, mai degrabă apreciem inteligența, pasiunea, cât de mult își doresc, ce eforturi au făcut în perioada academică. Încurajăm elevii și studenții să facă practică, să interacționeze cu orice fel de firme. Avem colegi care urmează diverse forme de studii și primesc scutiri, pot pleca din timpul programului la studii. Pe partea de development este nevoie de niște cunoștințe de bază, precum modelare, baze de date, algoritm, OOP și un limbaj de programare, la alegere. Restul vor primi în cadrul companiei”, ne-a declarat Gabriel Păunică, director departament informatic.

CS Groupe România a venit cu o ofertă mai puțin obișnuită. De la parteneriatul cu Agenția Spațială Europeană și până la cod care va rula în jurul planetei Jupiter, reprezentanții companiei spun că oricine pasionat de programare este binevenit.

„Noi suntem o firmă relativ micuță văzută așa din exterior, însă este foarte mare. Suntem parte dintr-un grup care are peste 50.000 de angajați la nivel mondial. Colectivul din Craiova este extraordinar. Avem colegi care ne sunt în același timp și prieteni. Combinăm foarte bine munca cu distracția. Căutăm, în special, elevi/studenți cărora le merge mintea. Nu ne specializăm neapărat limbaj sau pe un anumit tool pentru că folosim foarte multe. Îi ajutăm să învețe, suntem alături de ei, îi ajutăm să intre în proiecte mari și foarte mari cu parteneri care în altă parte poate nu au ocazia. Și anume, Agenția Spațială Europeană cu care lucrăm în fiecare zi. Dezvoltăm proiecte într-o gamă variată, de exemplu sisteme de geonavigație, Galileo, avem cod care va rula în jurul planetei Jupiter”, Alex Becheru, developer la CS Groupe.

Nu au existat studenți care să plece acasă cu mâna goală. Fiecare a luat câte ceva de la firmele preferate, precum agende, ochelari de soare, jocuri de inteligență sau stickere.

La ediția din acest an au venit mai multe firme. M-ar interesa un internship la Hella, știu că sunt foarte orientați către studenți. Anul trecut nu am reușit să obțin un internship, însă anul acesta cred că am mai mult noroc”, a spus Andreea, studentă la Facultatea de Informatică.

Știam firmele deja și nu a fost în mare parte nimic nou pentru mine. M-ar fi interesat să văd mai multe detalii despre job-uri și internship-uri pe flyere și să nu fie atât de generali în explicații”, ne-a declarat Denis, programator.

Razvan, un alt student de la Facultatea de Automatică, Electronică și Calculatoare ar fi vrut să fie mai multe firme de electronică combinată cu programare, stil Hella.

Politica