vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lucrările la Spitalul Leamna, gata de start. Investiția a ajuns la peste 45 milioane lei

Lucrările pentru extinderea și modernizarea Spitalului de la Leamna au ajuns la peste 45 de milioane de lei. Acest lucru vine în condițiile în care, în urmă cu un an, investiția inițială era anunțată în jurul sumei de 21 de milioane de lei. Mai apoi, conform unui alt deviz propus de Consiliul Județean (CJ) Dolj, suma ajungea în jurul valorii de 35 de milioane. Acum, după ultima actualizare a devizului, investiția depășește 45 de milioane.
Proiectul urmează să fie aprobat de consilierii județeni, marți, iar contribuția UAT Dolj va depăși 3.2 milioane de lei. Investiția la Spitalul Leamna va fi realizată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI).
„În vederea alocării de către C.N.I.-S.A. a fondurilor necesare execuției obiectivului de investiţii „Modernizare și extindere Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, sat Leamna de Sus, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 16/2014 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții „CNI S.A.”, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 117/2002, cu modificările și completările ulterioare, propunem spre aprobare Consiliului Judeţean Dolj devizul general actualizat și principalii indicatorii tehnico-economici actualizați, cu precizarea valorii finanțate prin Subprogramul CNI și a valorii finanțate prin UAT Dolj. Ținând cont de perioada de peste 2 ani, marcată de o evoluție în creștere a indicilor de prețuri, a fost necesară actualizarea de către SC Dat Constructive SRL a indicatorilor tehnico-economici, având în vedere prevederile art. 10, alin (4) din Hotărârea nr. 907/2016, privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, fiind adoptată HCJ nr. 363/2022 privind aprobarea devizului general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici actualizați pentru acest obiectiv. Valoarea totală a proiectului este de 45.127.552,43 lei, din care 3.292.411,94 lei finanțare UAT Dolj”, se arată în proiectul CJ Dolj.
Potrivit CJ, lucrările de modernizare a spitalului constă în recompartimentarea şi modernizarea spaţiilor interioare prin crearea unor noi grupuri sanitare, astfel încât unitatea să corespundă standardelor medicale actuale, să asigure funcţiunile necesare şi să respecte circuitele funcţionale din legislaţia sanitară actuală.
Totodată, extinderea spitalului constă în construirea unui corp nou de clădire pe amplasamentul din imediata apropiere, realizându-se totodată şi o legătură între construcţia nouă şi corpul C1 existent, astfel încât spitalul să poată funcţiona cel puţin la capacitatea actuală.
Construcţia nouă va avea regimul de înălţime P+1E, va fi o clădire în stil „clasic”, cu acoperiş tip şarpantă, cu pereţi din zidărie de cărămidă şi cu structură din cadre din beton armat. Corpul nou construit va fi organizat pe trei funcţiuni principale, respectiv: zona destinată pacienţilor, zona destinată personalului medical şi zona de servicii gospodăreşti.
Spitalul de la Leamna a fost construit din temelii în perioada 1922-1927 de medicul de origine franceză Charles Laugier. La această unitate medicală ajung nu doar bolnavii de TBC, ci şi cei care suferă de alte afecţiuni respiratorii şi au nevoie de investigaţii şi tratament. Unitatea medicală este cel mai mare furnizor de servicii medicale de pneumologie din regiunea Oltenia. Unitatea sanitară are, în prezent, un număr de 154 de paturi.

Politica