joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Baraj rupt, într-o comună din Dolj

Un baraj dintr-o localitate din Dolj s-a rupt și aproximativ 3 ha de teren au fost afectate.

”Evenimentul nedorit, prin cedarea barajului s-a produs din cauze necunoscute. Volumul de apă deversat nu a produs pagube materiale cetățenilor comunei și nici infrastructurii DJ 552B, deoarece volumul de apă a fost preluat de albia pârâului Baboia, în cea mai mare parte, iar pe suprafețele de teren de aproximativ 2,5-3 ha pe care a băltit apa circa două ore, în urma retragerii acesteia am constatat că nu s-au produs pagube. Aceasta este ceea ce constatat comisia de intervenție din cadrul Primăriei Verbița în urma deplasării la locul producerii evenimentului”, a comunicat edilul localitătii Verbița, conform Prefecturii Dolj.

Primarul localității Verbița a declarat la Digi24 că ultimele lucrări la baraj s-au făcut în 2022, iar la verificări nu a fost semnalată nicio problemă. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Urmează să se stabilească motivul pentru care a cedat barajul. Reprezentanții Administrației Apelor Bazinale Jiu intervin.

„In cursul zilei de azi, 17.03.2023, în jurul orei 11:00, am fost informați telefonic de către șeful Formației Desnățui, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, că s-a produs o breșă în corpul barajului Verbița.
Acest fapt a condus la revarsarea apei din acumulare, provocând o viitură pe pârâul Baboia și inundarea terenurilor agricole situate în vecinătatea malului stang, respectiv malului drept, pe o latime de aproximativ 700-800 m. Inițial a fost inundat DJ 552 B Plenița- Verbița, după care apa s-a retras.
Menționam că, Acumularea Verbița, cu folosință piscicolă, se află situată la aproximativ 12-13 km amonte de Acumularea Cornu. Unda de viitura este în prezent la jumătatea distanței dintre cele două acumulări, urmând ca în orele următoare să ajunga în Acumularea Cornu.
Echipa Administrației Bazinale de Apă Jiu supraveghează (monitoriezază) în continuare situația, urmând să atenueze viitura în Barajul Cornu.
Vă aducem la cunoștință că Acumularea Verbița se află în administrarea U.A.T. Verbița și dată în concesiune către o societate PISCICOLĂ.
Barajul Verbița este amplasat în bazinul Hidrografic al fluviului dunărea, pe cursul de apă necadastrat Valea Țăgăncii care este aflunet de dreapta al pârâului Baboia. Vom revenii cu informații.”- ABA Jiu

Foto: Captură video

Politica