vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nicu Covaci nu a fost admis în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România

Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, care va împlini, în aprilie, vârsta de 76 de ani, nu a fost primit în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Muzicianul a dat examen, fiind notat cu nota 7,60, dar ar fi avut nevoie de nota 8.00 pentru a fi acceptat în această Uniune.

„Stimate domnule Nicolae Covaci,

Vă informăm prin prezenta că Biroul Secţiei de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România s-a întrunit în şedinţă şi a analizat lucrarea scrisă pe care aţi susţinut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaţilor care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR. În conformitate cu Statutul şi Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR”, scrie în înștiințarea trimisă de UCMR și semnată de vicepreședintele Nicolae Gheorghiță.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O reacție la decizia UCMR a venit și din partea ministrului culturii, social-democratul Lucian Romașcanu. Într-o postare pe Facebook, unde a publicat înștiințarea trimisă lui Nicu Covaci, ministrul spune că, din punctul său de vedere, „ceva e profund greșit cu acest UCMR”, scrie hotnews.ro

„Am aflat şi eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat „examenul” pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în faţa publicului. Cred că undeva, ceva e profund greşit cu acest UCMR… Nu am competenţa să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenţi reprezentanţi ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcţionează au rămas undeva, în urmă, a scris pe Facebook ministrul Culturii.

După părerea ministrului, „o asemenea organizaţie ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinţei unui examen oameni care şi-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective”.

El a dat şi câteva exemple de anomalii: „Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos sa „facă cerere” ca să intre în UCMR (tot cu examen…) spunând ironic-amar că nu îndeplineşte condiţiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred… Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat şi în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociaţiilor şi fundaţiilor (OG26/ 2000) şi alte norme incidente domeniului sa fie reanalizate cu atenţie de Ministerul Culturii şi de cei implicaţi şi să fie aduse în mileniul actual”.

Nicu Covaci a înfiinţat Phienix şi este autorul unor melodii legendare precum „Cantafabule”, „Cei ce ne-au dat nume” sau „Mugur de fluier”.


Foto: Facebook

Politica