joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Doi soți, arestați în SUA pentru fraude de peste un milion de euro

Doi români, soț și soție, au fost arestați în SUA și acuzați de spălarea a 1,4 milioane de dolari, din furturi de bijuterii şi diferite escrocherii. Cei doi, spun agenții FBI, ar fi încasat ilegal și 32.000 de dolari ca ajutor social în timpul pandemiei.

Potrivit Ambasadei SUA în România, cei doi soți, Floarea și Eduard Ghiocel, de 48 și 47 de ani, ar fi liderii unui grup transnațional de crimă organizată din România. Anchetatorii spun că, numai în perioada martie 2020 – septembrie 2022, ar fi comis o serie de 17 furturi de bijuterii în San Diego, California.

În plus, în perioada pandemiei, suspecții ar fi depus și cereri false pentru a beneficia de asigurări de șomaj menite să ajute lucrătorii afectați de pandemie. Ar fi obținut astfel, ilegal, 32.350 de dolari din partea statului californian, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe lângă soții Ghiocel, vizați de ancheta instanței federale sunt și patru dintre membrii familiei sau apropiați: Gabriel Ghiocel, Marius Ghiocel, Larisa Ghiocel și Argentina Alexandru.

Suspecții ar fi amanetat bijuteriile și ceasurile scumpe din aur furate în magazine de bijuterii din Los Angeles, iar banii obținuți i-ar fi transferat apoi în țară, unde au cumpărat lingouri sau monede din aur.

Totodată, cumpărau vehicule de lux din Los Angeles, pe care le trimiteau apoi acasă. În total, spun anchetatorii, soții Ghiocel și complicii lor ar fi introdus în România bunuri de aproape 1,4 milioane de dolari.

Pentru a proba activitatea infracțională, marți polițiștii au descins la locuințele familiei Ghiocel din județul Vâlcea. În urma celor 7 percheziții, oamenii legii au confiscat monede din aur, vehicule de lux, dar și sume de bani, în valoare totală de 618.075 de dolari.

Potrivit procurorului american Randy Grossman, victimele românilor au fost, în special, persoane în vârstă din San Diego, de la care soții Ghiocel ar fi furat obiecte de valoare, atât financiară, cât și sentimentală. Grossman a mulțumit echipei de urmărire penală, agențiilor de anchetă și autorităților din România pentru colaborare.

„Este important să transmitem un mesaj criminalilor: siguranța tuturor din comunitatea noastră contează!”, a declarat și șeful poliției din San Diego, David Nisleit.

„FBI dorește să mulțumească partenerilor noștri locali, statali, federali și români pentru cooperarea lor incredibilă în acest caz. Mulțumiri speciale autorităților române, care au fost esențiale!”, a declarat agentul special responsabil, Stacey Moy, de la Biroul FBI din San Diego.

„Soții Ghiocel au vizat programe de ajutor în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19. Trebuie să tragem infractorii la răspundere pentru acțiunile lor și despre asta este vorba în această investigație”, a declarat Tyler Hatcher, agent special responsabil cu Biroul de Investigații Criminale din Los Angeles al IRS.

Potrivit comunicatului remis de Ambasadei SUA în România, pentru fapta lor, cei doi soți români riscă până la 20 de ani de închisoare și o amendă de 500.000 de dolari.

Politica