joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aeroportul Craiova investește 12 milioane de euro în echipamente destinate siguranței

Aeroportul Internațional Craiova se va putea mândri cu o serie de echipamente destinate siguranței, echipamente care se găsesc pe toate marile aeroporturi din lume. Astfel, după Otopeni, Aeroportul Craiova devine al doilea din țara noastră care dispune de astfel de echipamente.
Contractul pentru „Creșterea gradului de siguranță a Aeroportului Internațional Craiova prin achiziționarea de echipamente specifice” a fost semnat chiar vineri. Odată cu noile achiziții, aeroportul se va putea mândri cu autospecială de stins incendii-echipament de ultimă generație, o autospecială pentru curățat zăpada, autofreză de zapadă pentru pistă-echipament destinat curăţării suprafeţelor de mişcare, utilaj multifuncțional cu freză de zăpadă, lamă împins zădapa și perie, cositoare. Deasemenea, un autodegivror pentru pistă, căi de rulare și platforma de aviație. Un echipament multifuncțional cu atașamente pentru întreținerea suprafețelor cu iarbă, un degivror aeronave și un echipament care furnizează măsurători de fricțiune a suprafețelor aeroportuare (pista decolare/ aterizare) conform recomandărilor, International Civil Aviation Organization ( ICAO ) si Federal Aviation Administration ( FAA ).
Într-o conferință de presă susținută cu ocazia semnării contractului, managerul Aeroportului Craiova, Sorin Manda, a marcat faptul că, odată cu acest proiect în valoare de 12 milioane de euro, se atinge suma de 150 milioane euro, investiți în Aeroport.
„Am început în trecut acest proiect cu finanțare nerambursabilă. Am semnat la sfârșitul anului trecut contractul de finanțare și acum ne aflăm în situația în care urmează deja să fie atribuit contractul de achiziție, urmând ca în lunile următoare să și primim aceste echipamente. Echipamentele sunt atât pentru situații de urgență, dar și echipamente care ne sunt folositoare pentru desfășurarea activității aeronautice în orice fel de anotimp. Doar Aeroportul Otopeni mai deține astfel de echipamente. Odată cu acest proiect, în valoare de 12 milioane de euro, ajungem la 150 milioane de euro, bani pe care îi folosim în dezvoltarea aeroportului”, a spus managerul Aeroportului Craiova, Sorin Manda.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a lăudat proiectul, specificând cum că echipamentele sunt unele destul de rare.
„Pot spune că suntem cam la ultimul mare contract pe vechiul exercițiu financiar. Proiectul are o valoare de 12 milioane de euro. Anul trecut a fost accesat programul de finanțare și totul a mers foarte repede. Au avut norocul să găsească o firmă care să furnizeze echipamente destul de rar fabricate”, a spus președintele CJ Doj, Cosmin Vasile.
Reprezentantul Consiliului de Administrație al Aeroportului, Mircea Dumitru, a explicat, la rândul său, importanța acestor achiziții, dar și diferența între echipamentele folosite pentru drumuri și cele necesare unei piste.
„Sunt echipamente care concură la siguranța pasagerilor și a aeronavelor. Echipamente pentru pistă, platforme și pentru intervenții în cazuri de urgență. Sunt echipamente specifice pentru aeroporturi și nu seamnă deloc cu cele de la drumuri. Vorbim despre o șosea scurtă aici, cu o lățime de 60 de metrii, care trebuie curățată extrem de repede”, a spus reprezentantul Consiliului de Administrație al Aeroportului, Mircea Dumitru.

Politica