vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un deputat PSD cere ca România să nu mai ajute Ucraina

Deputatul PSD de Mehedinți, Alin Chirilă, a transmis pe Facebook, luni, 20 februarie, că România trebuie să reacționeze față de lucrările „ilegale făcute de Ucraina pe canalul Bâstroe”. El a precizat că „România trebuie să suspende orice formă de sprijin pentru Ucraina” până la remedierea situației.

„România trebuie să reacționeze cât se poate de ferm față de lucrările ilegale făcute de Ucraina pe Canalul Bâstroe. Este de-a dreptul revoltător ce face Ucraina, după tot sprijinul primit din partea țării noastre! Este o sfidare nu doar la adresa României și a românilor, ci a întregii Uniuni Europene ale cărei principii și tratate sunt încălcate! Și nu e prima! Amintiți-vă de Legea minorităților care interzice practic învățământul în limba maternă pentru comunitatea românească din Ucraina. Războiul cu Federația Rusă nu poate fi folosit ca scuză pentru aceste acțiuni anti-românești!

România trebuie să suspende orice formă de sprijin pentru Ucraina până când Kievul se conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu astfel de comportamente Ucraina nu are ce căuta în Uniunea Europeană! Să învețe întâi să se comporte ca stat european înainte de a cere să devină membru al Uniunii Europene! În UE ne respectăm vecinii și ne onorăm obligațiile din convențiile europene și internaționale. Ucraina încă nu a înțeles acest lucru!!!”, a scris inițial, pe Facebook, deputatul PSD Alin Chirilă.

Ulterior, a eliminat de pe Facebook paragraful care conținea această afirmație.

„(…)Amintiți-vă de Legea minorităților care interzice practic învățământul în limba maternă pentru comunitatea românească din Ucraina. Războiul cu Federația Rusă nu poate fi folosit ca scuză pentru aceste acțiuni anti-românești și anti-europene!

Apartenența la UE a Ucrainei vine cu o serie de obligații, inclusiv respectarea vecinilor, a principiilor și a tratatelor internaționale. În UE ne respectăm vecinii și ne onorăm obligațiile din convențiile europene și internaționale. Ucraina încă nu a înțeles acest lucru!!!”.

Întrebat despre declarația parlamentarului PSD, Marcel Ciolacu a declarat că nu știe despre cine este vorba, dar că o astfel de opinie este greșită.

„Este cel mai mare grup parlamentar. Oamenii au dreptul să aibe opinii. Din punctul meu de vedere, a avut o opinie greșită, dacă a avut această opinie și nu știu despre cine vorbiți. Nu se pune în balanță ajutorul pe care trebuie să-l facem și umanitar și economic, și nu numai, Ucrainei cu situația de la canalul Bîstroe”, a afirmat Ciolacu, potrivit digi24.ro

După ce ambasadorul Ucrainei a mers luni la Ministerul Afacerilor Externe pentru explicații după postarea Ministerului Infrastructurii de la Kiev privind adâncirea canalului Bâstroe, MAE a precizat într-un comunicat de presă că, în cadrul întâlnirii, partea română a solicitat, în regim de urgență, acordul părții ucrainene pentru accesul navelor hidrografice române ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos în apele ucrainene ale brațului Chilia.

Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că e convins că MAE, Ministerul Transporturilor din România și Ministerul Infrastructurii din Ucraina vor găsi o soluție tehnică. El a spus că nu e cazul ca Ucraina să fie supravegheată cu „satelit, baloane sau drone” pentru a vedea ce face în acea zonă, dar că așa cum MAE din România și-a dat acceptul pentru navigarea pe brațul Chilia și pe canalul Bîstroe, la fel îl poate retrage.

Foto: Facebook/Chirilă Alin




Politica