joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stare de urgenţă de 3 luni pentru 10 provincii turceşti care au fost devastate de cutremure

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți stare de urgență, pentru trei luni, în zonele afectate de cele două cutremure devastatoare de luni, potrivit Reuters.

Erdogan a declarat marți drept zonă de dezastru cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgență în regiune timp de trei luni.

„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat şeful statului, precizând că această măsură este valabilă timp de trei luni – adică se va încheia cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, programate pe 14 mai. Ar putea fi, de asemenea, prelungită, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Declararea stării de urgență permite președintelui și cabinetului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze sau să suspende unele drepturi și libertăți.

Într-un discurs, președintele turc a spus că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia intenționează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, la vest, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremur.

Potrivit acestuia, numărul morților în Turcia a crescut la 3.549.

Peste 5.000 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate.

Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, scrie The Guardian. În plus, un alt cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit marți estul Turciei.

Politica