sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

FOTO/ Avalanşă de mari dimensiuni în Munţii Făgăraş. Maşinile de lângă Cabana Capra, îngropate în zăpadă

UPDATE: Drumul este blocat de zăpada pusă în micșcare în urma avalanșei, iar turiștii de la cabana Capra, aproximativ 60 de persoane, nu pot coborî, a declarat Andrei Nicuț, șef formației Salvamont Argeș. Autoritățile încearcă să deszăpezească drumul.

În urma Ordinului IGSU, 1 ASASIR cu 1 autoșenilată din cadrul ISU Vâlcea a început deplasarea către locul intervenției.

Willy Portik, unul din turiștii blocați la cabana Capra, a povestit pentru TVR Info că mașinile sunt îngropate în zăpada înaltă de 2 metri, unele avariate și cu roțile în sus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a mai spus că sunt și persoane cu copii mici.

Pe de altă parte, poliţiştii vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra.

„În cursul nopţii trecute, pe DN 7C, la kilometrii 106-107, în zona unei cabane a avut loc o avalanşă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme şi aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt la faţa locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor. Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere, se vor lua măsurile legale în consecinţă”, se arată într-o informare a IPJ Argeş, citată de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.

O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs în noaptea de sâmbătă în Munţii Făgăraş, în apropierea Cabanei Capra, de unde s-au publicat mai multe imagini cu pagubele produse şi maşinile acoperite cu zăpadă.

Foto: Facebook/Radu Hera

În imaginile postate pe reţelele de socializare poate fi văzută zăpada care a intrat în camere. De asemenea, mai multe automobile sunt acoperite de zăpadă aproape în totalitate.

Foto: Facebook/Radu Hera

Avalanșa a venit de pe versantul opus, a traversat șoseaua și a ajuns la cabană.

Riscul de avalanşă este foarte ridicat în Munţii Făgăraş (nivelul 4) până pe 5 februarie la ora 20:00.

Potrivit buletinului nivometeorologic emis pentru această perioadă, la altitudini de peste 1.800 de metri s-a depus un strat însemnat de zăpadă pulver, ușoară și fără coeziune. Stratul recent depus este de aproximativ 30 de centimetri pe versanții nordici.

Acesta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare, de grosimi importante.

Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 50-60 de centimetri, scrie digi24.ro Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care ating și doi metri, tot cu zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale.

Foto: Facebook/Radu Hera

Politica