vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Două droguri sintetice fac ravagii printre adolescenții români

3-MMC și 3-CMC, două droguri sintetice încadrate ca substanțe psihoactive și nelistate ca droguri, fac ravagii printre adolescenții români. Deși proiectul privind introducerea celor două substanțe în categoria drogurilor trebuie aprobat până în 18 februarie, acesta este încă la Parlament.

În martie 2022, Comisia Europeană a avertizat România să listeze oficial aceste substanțe psihoactive ca droguri, dând ca termen-limită 18 februarie a.c. Și la acest moment, proiectul este încă la Parlament, scrie adevarul.ro

Trecerea acestor substanțe în categoria drogurilor ar descuraja consumul lor din două motive: diferența de preț între cele două tipuri și pedepse mai mari pentru traficanți, dar și pedepsirea consumatorilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

DIICOT nu deține statistici privind numărul de consumatori, însă surse judiciare au confirmat pentru „Adevărul” că numai anul trecut în județul Argeș, spre exemplu, au fost depistați peste 500 de consumatori de 3-MMC și 3-CMC.

Cele două droguri sintetice creează foarte rapid dependență, iar prețul unui gram este, în medie, de 100-150 lei.

„La ora actuală, peste 80% dintre drogurile vândute în județul Argeș sunt reprezentate de 3-CMC și 3-MMC. Cele două substanțe psihoactive sunt foarte căutate în proporție majoritară în rândul adolescenților și al copiilor de 12-14 ani pentru că sunt mult mai ieftine față de drogurile „clasice”. Un gram de 3-CMC sau 3-MMC costă în medie 100-150 lei, cu mult sub prețul cocainei, ce ajunge la aproximativ 100 de euro gramul”, a explicat pentru ”Adevărul” un investigator sub acoperire.

Sursa citată menționează că efectele asupra sănătății sunt cu mult mai dure la consumatorii de 3-CMC și 3-MMC comparativ cu consumatorii altor droguri.

Acesta a mai menționat că legislația nu prevede pedepse pentru consumatorii acestei categorii de droguri sintetice, în cel mai bun caz aceștia putând fi doar consiliați de un psiholog sau sfătuiți să meargă în centre de dezintoxicare.

De asemenea, potrivit surselor, sunt frecvente situațiile în care cele două droguri sintetice extrem de nocive sunt vândute direct în unități de învățământ chiar de către elevi ai acelor unități de învățământ. În aproape toate cazurile, drogurile 3-CMC și 3-MMC sunt obținute de la dealeri din București și Râmnicu Vâlcea.

Conform datelor furnizate de către Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), 3-CMC și 3-MMC sunt vândute ca înlocuitoare pentru mefedrona și 4-CMC, droguri interzise la nivel internațional din 2015 și respectiv 2020. 3-CMC și 3-MMC sunt „substanțe stimulatoare înrudite chimic cu catinona, principala substanță psihoactivă din planta khat (Catha edulis)”.

În ultimii ani, în statele Uniunii Europene au fost confirmate 27 de decese cauzate de consumul de 3-MMC și 10 decese cauzate de consumul de 3-MMC.

În țara noastră, Comisia Europeană a impus României și țărilor membre, printr-o directivă dată pe 18 martie 2022, introducerea celor două substanțe psihoactive în categoria drogurilor, termenul-limită de adoptare a legii fiind 18 februarie a.c. Numai că România nu s-a conformat încă. 

„Până în prezent, nu a fost transpusă Directiva Comisiei Europene din 18 martie 2022. Menționăm că termenul de transpunere a acestei directive expiră la 18 februarie 2023”, au precizat reprezentanții DIICOT.

Conform datelor valabile la finalul anului trecut, 15 state membre ale Uniunii Europene controlează substanța 3-MMC în temeiul legislației naționale privind controlul drogurilor, iar 13 state membre controlează substanța 3-CMC în temeiul legislației naționale privind controlul drogurilor. România nu se numără printre aceste țări.

Pe 22 noiembrie 2022, Guvernul României a aprobat un proiect de lege ce prevede includerea celor două substanţe psihoactive în definiţia termenului „drog”, doar că proiectul încă nu a devenit lege. Pe 21 decembrie 2022, proiectul de lege a fost votat de Senat cu 112 voturi, fiind trimis ulterior la Camera Deputaților, for decizional. În prezent, proiectul este în dezbatere la Camera Deputaților, iar joi, 2 februarie, ar urma să ajungă la comisiile de specialitate.

După ce 3-MMC și 3-CMC vor fi introduse pe lista anexă la Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, traficanții vor risca pedepse de până la 10 ani închisoare.

Cea mai mare captură, de 166 kilograme de 3-MMC, a fost făcută în februarie 2015, pe Aeroportul din Barcelona.

În România, cea mai mare captură din ultimele luni a fost făcută de către procurorii DIICOT Cluj pe 2 noiembrie 2022, fiind vorba de 1,1 kilograme de 3-CMC.

Foto: DIICOT

Politica