vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. Controale la Mina Husnicioara! Muncitorii, în pericol

Minerii de la Cariera Husnicioara sunt transportați în condiții de nesiguranță. Asta au decis inspectorii de muncă, iar, zilele trecute, au dat amenzi și au decis ca tanchetele să fie trase pe dreapta. Conducerea are termen să remedieze aceste deficiențe.

Foto: Actual Mehedinti

Astfel, în urma controalelor efectuate, s-a descoperit faptul că drumurile sunt la fel de dezastruoase, pe care se poate produce, în orice moment, o tragedie, tanchete vechi de zeci de ani și cu mulți km la bord și angajați care își riscă, zi de zi, viața, scrie actualmehedinti.ro

Foto: Actual Mehedinti

Una din măsurile luate de conducerea Complexului este aceea de a renunța la transportul cu tanchete, pentru a evita o tragedie. Cu toate acestea, muncitorii își riscă, zi de zi, viața utilizând alte mijloace de transport. Spre exemplu, în cabina unui tractor, s-au înghesuit 5 muncitori, iar în remorca utilajului, alți 2 muncitori erau transportați alături de tuburi de oxigen.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În lipsa unui transport șenilat, minerii nu mai au voie să se deplaseze cu mașinile și sunt nevoiți să parcurgă, zi de zi, 4 km pe jos, atât la intrarea, cât și la ieșirea din tură. 

„Drumurile sunt dificile, dar în carieră, nu se poate intra decât cu tanchete. Acum, s-a luat decizia ca muncitorii să se deplaseze pe jos. Orice efort suplimentar din partea lor este o muncă în plus după orele de program. Dar asta facem de ani de zile, așa ne câștigăm existența. Dacă mineritul a fost în zonă, asta am făcut să ne întreținem. Eu lucrez de 31 de ani în Complex, mai am puțin și ies la pensie, dar pe tineri nu i-aș îndemna să aleagă această meserie.”, povestește Petre Morășanu, brigadier în cadrul unității miniere. 

Liderii de sindicat vorbesc deschis despre neregulile din cariera: drumuri proaste, fără siguranță sau protecție oferită muncitorilor și transport neadecvat.

„Anvelopa salarială se face la începutul anului, sindicatul cere creșteri salariale (justificate, din punctul nostru de vedere), certificatele au crescut în fiecare an și, cum nu poți tăia de la salarii, iar certificatele trebuie achitate, s-a tăiat din cei 20% alocați achizițiilor și investițiilor. Practic, de multe ori, se taie de la siguranța muncitorilor. La Husnicioara, avem două tanchete care duc muncitorii – sunt vechi, de dinainte de Revoluție. Nu arată deplorabil, pentru că s-au mai tehnologizat, dar tot învechite sunt. Drumurile sunt marea problemă – ele trebuie refăcute în permanență.”, declară Paul Constantinescu, lider de sindicat în cadrul minei Husnicioara. 

Inspectorii ITM au deschis o anchetă. Pentru neregulile descoperite, au fost aplicate, către unitatea minieră, 2 amenzi: una în valoare de 8 mii lei și alta, de 10 mii de lei. De altfel, operatorul privat, care, în mod normal, ar trebui să asigure protecția și buna funcțiune a tanchetelor, a fost amendat cu 8 mii lei.

„Pentru aceste deficiențe, au fost aplicate atât avertismente, cât și amenzi, în funcție de gravitatea actelor constatate. De altfel, a fost dispus un plan de măsuri pentru remedierea acestor deficiențe. Cele mai grave nereguli se referă la gestionarea necorespunzătoare a tuburilor de oxigen și la asigurarea, în mod necorespunzător, a anumitor tablouri electrice. Pe parte de transport – autoutilitara, care transporta muncitorii, nu avea un sistem de reținere a transportatorilor, astfel – în cazul în care se produce o răsturnare – acesția să fie protejați în ceea ce privește riscul strivirii”, declară Nicea Mergeani, inspector-șef al ITM Mehedinți.

Unitatea minieră din Husnicioara ar trebui închisă în acest an, conform planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Puținii salariați, care vor rămâne aici, vor fi transferați la alte mine din cadrul CEO.

Politica