joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încă un an, încă o jumătate de milion pentru Catedrala din Craiovița Nouă

Mitropolia Olteniei primește și în acest an bani pentru construcția catedralei din cartierul craiovean Craiovița Nouă. Tot 500.000 lei. Lucrarea începută cu aproape 20 de ani în urmă nu pare însă să se apropie prea curând de final.

Consilierii județeni vor avea de votat bugetul Doljului pe acest an, în ședința de joi. Din banii doljenilor, frumoasa sumă de 500.000 lei, la fel ca și anul trecut, la fel ca și în anii trecuți, va merge către Mitropolia Olteniei pentru catedrala pe care o construiește din 2006 în cartierul craiovean Craiovița Nouă.
„(…)în vederea realizării proiectului „Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul Craiova”, se aprobă transferul sumei de 500 mii lei Mitropoliei Olteniei – Arhiepiscopia Craiovei pentru continuarea finanţării lucrărilor”, se arată în proiectul supus votului consilierilor județeni.

Consiliul Județean Dolj are de mulți ani un parteneriat cu Mitropolia prin care aproape în fiecare an i-a alocat bani pentru acest proiect.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Construcţia Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Craioviţa Nouă a început iniţial în 1990. Piatra de temelie a fost pusă, în luna martie, de mitropolitul de atunci al Olteniei, IPS Nestor Vornicescu. S-a reuşit turnarea fundaţiei, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de fonduri. În 2006, Mitropolia Olteniei a hotărât reluarea construcţiei. Milioane de lei au curs de atunci către biserică. Numai Consiliul Județean a contribuit, prin parteneriatul încheiat în 2007, cu peste 4 milioane lei, până acum. Cu bani a contribuit de-a lungul timpului și Primăria Craiova, dar și enoriașii. Despre ce sume este vorba în total și ce s-a întâmplat cu banii mai exact știu doar cei de la Mitropolie, fiind foarte secretoși când vine vorba despre a da socoteală. Cert este că lucrările nu par a fi finalizate prea curând.

În urmă cu șase ani, reprezentanții Mitropoliei spuneau într-o informare transmisă unui consilier județean că, pentru finalizarea Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul” mai este nevoie de e 7,6 milioane de lei: „Conform devizului general actualizat, valoarea lucrărilor rămase de executat este de 7.617.273 lei, reprezentând lucrări de arhitectură etapa finală (acoperiș, tâmplărie), introducerea instalațiilor electrice, termice, sanitare, de utilizare gaze naturale, ventilație climatizare, sonorizare, efracție, amenajare spații verzi, utilaje și echipamente tehnologice, precum și împrejmuirea”. Probabil că suma nu a fost atinsă și de aceea nu se mișcă mai nimic pe șantier…

Politica