Comercianții de băuturi care nu se înscriu în platforma RetuRO, amendați

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, avertizează, marți, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Garda de Mediu va da amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu în platforma RetuRO până la finalul lunii februarie.

„De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare”, subliniază ministrul.

Înscrierea este obligatorie și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro. Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligația legală de a se înregistra până pe 28 februarie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei”, precizează ministrul.

Acesta amintește că, prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), PET-urile, sticlele și dozele de bere nu vor mai ajunge în râuri sau să polueze terenurile agricole, afectând sănătatea noastră, ci vor fi reciclate și reutilizate.

Cetățenii vor avea de urmat trei pași:

1️⃣ vor plăti o garanție de 50 de BANI atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;
2️⃣ după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România
3️⃣ în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment, la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului, informează g4media.ro

Populare

Recomandări

Mehedinți: Hoț de motorină prins în flagrant de către jandarmi

Jandarmii mehedințeni au prins un bărbat la furat de...

Vâlcea. S-au încheiat lucrările la podul peste Râul Cerna, de pe DN 65C

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (DRDP) a...

Severin. Șoferul fugar, la Poliție

Șoferul care a fugit de la accidentul cu patru...