Iulius Șpak, condamnat la 7 ani de pușcărie

Iulius Șpak, fiul milionarul Constantin Șpak și fostul cumnat al Andreei Antonescu, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Adrian Iordache, director al fabricii de mezeluri Șpak, a primit aceeași pedeapsă.

Conform anchetatorilor, infracțiunile au avut loc în perioada 2017-2018, când o parte din veniturile realizate din vânzarea produselor din carne au fost omise din evidența actelor de contabilitate ale socității.

Metoda a fost facilitată cu ajutorul unui soft special prin care agenții de vânzări puteau emite facturi, care ulterior erau înregistrate într-un sistem de contabilitate paralelă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În cazul în care clientul opta să achiziționeze marfa fără ca aceasta să fie însoțită de factură, deci în mod ilegal, agentul de vânzări făcea mențiunea prin intermediul aceluiași dispozitiv și transmitea la sediul firmei comanda clientului respectiv, cu mențiunea „CASH”. Folosindu-se de acest cod, personalul din cadrul compartimentului contabilitate (facturare) procesa comanda pentru acel client și lista o factură fiscală care nu era niciodată înregistrată în contabilitatea societății, dar care avea scopul de a însoți marfa pe timpul transportului, în cazul unui control. După livrarea mărfii către client, șoferul încasa pe loc contravaloarea mărfii, iar factura respectivă era distrusă sau adusă la sediul societății, tot aici depunându-se și sumele de bani, într-o cutie metalică destinată exclusiv pentru acest lucru”, se arată în dosar.

Potrivit gazetaoltului.ro, metoda era aproape perfectă, pentru că nici clienții și nici furnizorii nu declarau tranzacția. Frauda a fost descoperită după ce mașinile companiei care se ocupau de transport au fost oprite în trafic de mai multe ori, în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, iar polițiștii au considerat ca fiind suspecte documentele de însoțire a mărfii.

Documentele erau de mai multe tipuri, în funcție de serie. Cele care începeau cu cifra 2 se regăseau în contabilitate, iar cele cu serii cu 3 sau 4 nu erau înregistrate.

La data de 28 februarie 2020, la sediul firmei lui Iulius Șpak a fost demarată o expertiză contabilă comandată de autorități, în cadrul căreia au fost descoperite facturi care nu erau trecute în evidența contabilă și nici nu erau declarate.

Prejudiciul total la bugetul de stat a fost evaluat la circa 480.000 de lei, așa că, în timpul urmăririi penale, mai multe imobile din județul Olt au fost puse sub sechestru.

Oficial, Iulius Șpak nu este asociat al firmei, în acte fiind condusă de soția lui. Femeia s-a aflat în atenția procurorilor, dar pentru că în perioada respectivă se afla în concediu de maternitate, nu a fost trimisă în judecată. Zeci de martori, majoritatea agenți de vânzări, au fost audiați în timpul procesului și au explicat cum funcționa acțiunea frauduloasă. O parte din prejudiciu a fost acoperită de unul dintre inculpați, mai exact 110.000 lei.

sursa foto: gazetaoltului.ro,

Populare

Recomandări

Donald Trump, pus sub acuzare în cazul starului porno Stormy Daniels

Marele juriu din Manhattan a votat să-l pună sub...

OLT. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 03.04 – 09.04.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Și-a ținut mama mumificată acasă, pe canapea, timp de 15 ani

Un bărbat în vârstă de 76 de ani a...