sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Colegiul Medicilor, despre mita cerută de doctori: ”Medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”

Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate, a afirmat sâmbătă preşedintele CMR, Daniel Coriu.

Precizările acestuia vin în contextul informaţiilor care fac referire la ancheta demarată în cazul medicului de la Secţia de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, acuzat de luare de mită.

Colegiul Medicilor din România susţine ca orice demers juridic să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, spune Daniel Coriu, într-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, actul medical este „ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă” şi prin plata informală se „va arunca o lumină nefavorabilă” asupra actului medical.

„Pe de altă parte, aceste manifestări de recunoştinţă – ciocolată, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Rugăm pacienţii să renunţe la această practică pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri. În cea de a doua situaţie, pacientul doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa. Este o percepţie greşită a pacientului. (…) În acest caz, trebuie să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”, se arată în comunicat.

Şefa Secţiei de Oncologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată.

Anca Ababneh Dumitrovici a fost prinsă în flagrant.

Perchezițiile au avut loc joi și tot pe 19 ianuarie, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus reţinerea pentru 24 de ore a suspectei, faţă de care vineri s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.

Anca Ababneh Dumitrovic este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Dosarul este instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava.

Potrivit rezultatelor Cercetărilor de până acum, inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la SJU Suceava, în perioada aprilie 2022 – 19 ianuarie 2023, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins şi a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc) de la 64 de persoane, pacienţi sau aparţinătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul şi asistenţa anti-cancer ce trebuiau realizate gratuit, scrie adevarul.ro

64 de acte materiale ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată au fost reținute de anchetatori în sarcina inculpatei. Dintre acestea, 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în şapte zile lucrătoare consecutive din luna decembrie 2022.

Politica