vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Buckingham a dezvăluit programul încoronării regelui Charles al III-lea

Palatul Buckingham a început să dezvăluie, sâmbătă, programul celor trei zile de festivităţi pentru încoronarea regelui Charles al III-lea. După ceremonia organizată în 6 mai la Westminster Abbey vor avea loc un concert cu vedete, un „mare prânz” naţional şi iniţiative de promovare a voluntariatului, conform AFP.

Încoronarea regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va avea loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a (96 de ani), în 8 septembrie 2022.

Buckingham nu a indicat în comunicatul emis dacă prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, retraşi în California, vor fi prezenţi. De altfel, palatul nu a reacţionat niciodată oficial la cartea explozivă a prinţului, „Spare” (Rezervă), publicată la 10 ianuarie, în care acesta aduce acuzaţii grave împotriva mai multor membri ai familiei regale, în special la adresa fratelui său, William şi a reginei consoartă, Camilla, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Încoronarea are loc, în mod tradiţional, în lunile următoare urcării pe tron. Această perioadă permite atât respectarea doliului naţional şi a doliului regal, cât şi organizarea ceremoniei.

Ultima încoronare, cea a Elisabetei a II-a, a avut loc la 2 iunie 1953. Pentru prima dată, ceremonia grandioasă a fost atunci difuzată la televizor, fiind urmărită de 27 de milioane de britanici dintre cei 36 de milioane de locuitori de la acea vreme. Ceremonia a durat mai bine de trei ore, în faţa a 8.251 de invitaţi adunaţi la Westminster Abbey. La eveniment au fost reprezentate oficial 129 de naţiuni şi teritorii.

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, conform tradiţiei, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum şi un prilej de sărbătoare şi fast”, a anunţat Buckingham Palace. Ceremonia „va fi orientată spre viitor, fiind în acelaşi înrădăcinată în tradiţii îndelungate şi în fast”.

Soţia lui Charles, Camilla, va fi încoronată la rândul său.

Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui”. După ceremonie, ei se vor întoarce la Buckingham în cadrul „Procesiunii de încoronare”, la care li se vor alătura şi alţi membri ai familiei regale.

Pentru a încheia această primă zi, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul de la Buckingham Palace pentru a saluta mulţimea.

A doua zi, la Castelul Windsor, în vestul Londrei, va avea loc un concert cu „personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane”. Evenimentul va fi difuzat de BBC. Palatul Buckingham nu a menţionat, însă, numele artiştilor care vor urca pe scenă. În public vor fi prezenţi şi voluntari de la organizaţii caritabile susţinute de Charles şi Camilla.

Un „cor de încoronare” va susţine, de asemenea, un concert, cu cântăreţi din corurile de refugiaţi, serviciul de sănătate publică şi grupuri de cântăreţi LGBTQ+ şi cu deficienţe de auz.

Seara, locuri emblematice din Marea Britanie vor fi iluminate.

Populaţia va fi invitată, de asemenea, la 7 mai, să participe la „Marele prânz de încoronare”, constând în petreceri locale menite să „celebreze prietenia”. Astfel, „mii de evenimente” ar urma să aibă loc pe străzi, în grădini şi în parcuri, potrivit Palatului Buckingham.

Aceste sărbători populare amintesc de cele care au avut loc în iunie 2022 cu ocazia Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a, la împlinirea a 70 de ani de domnie.

Luni, 8 mai, declarată zi de sărbătoare legală, va fi încurajat voluntariatul. Demersul urmăreşte „să apropie oamenii şi să creeze o mişcare de voluntariat care va dăinui dincolo de weekendul încoronării”, a transmis palatul.

Politica