vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Anul 2022 se încheie cu vești bune anunțate de premierul PNL, Nicolae Ciucă! 2023 vine cu noi investiții!

Sfârșitul de an aduce vești bune de la Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă. Este anunțată o finanțare masivă pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, cu 90% bani europeni, 7 la sută, de la autoritatea locală și doar 3% de către asociațiile de proprietari. Asta înseamnă facturi mai mici, fără împovărarea cetățenilor. Programul face parte din “Politica de Coeziune pentru perioada 2021-2023”, pe care premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Partidului Naţional Liberal, l-a anunțat:

“Am demarat un nou program de creștere a eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Noutatea stă în finanțarea masivă, din fonduri nerambursabile, pe care am acordat-o pentru izolarea termică a cât mai multor imobile. Astfel, 90% din valoarea lucrării se va acoperi din fonduri europene, urmând ca restul de 7% din sumă să fie plătit de către autoritatea locală și doar 3% de către asociațiile de proprietari. În total, este vorba despre 1,25 miliarde euro, bani proveniți din programele cuprinse în Politica de Coeziune pentru perioada 2021-2023.”, a transmis Nicolae Ciucă.

Așadar, pentru criza energetică pe care o traversăm, această măsură aduce un sprijin major pentru oamenii care vor avea facturi mai mici la încălzire. În paralel, Ministerul Dezvoltării are în derulare o serie de programe pentru creșterea eficienței energetice, precum “Valul Renovării”, pentru care au fost alocate aproximativ 5,5 miliarde euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu sunt singurele vești bune anunțate la final de an, cu propagare pentru 2023. În plus, investițiile străine directe au ajuns la un nivel record pentru primele zece luni ale acestui an. Potrivit estimării BNR, 2022 va fi anul cu cele mai importante investiții străine. Acest indicator ne arată că marii investitori văd, foarte clar, perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei românești și includ România în calculele care implică plasarea de capital.

“O spun cu toată convingerea: România este o țară cu o economie stabilă și performantă, iar acest lucru este confirmat de încrederea pe care o au investitorii în capacitatea de dezvoltare a țării. Intrarea masivă în țară a investițiilor se observă în rata de creștere a economiei naționale, multiplele oportunități de afaceri care apar pe piața internă, dar și crearea de noi locuri de muncă în perioada următoare, atât de necesare creșterii nivelului de trai al tuturor. Am majorat plafonul total al garanțiilor din programul IMM Invest Plus la 20,25 miliarde lei, pentru anul 2023. Acesta a fost crescut de la 17,75 miliarde lei, cât a fost alocat pentru anul 2022. Scopul acestei măsuri este finanțarea mediului de afaceri, pentru a avea capacitatea de a se dezvolta sustenabil, de a crește cantitativ și calitativ productivitatea și, nu în ultimul rând, de a genera noi locuri de muncă. Astfel, guvernul pe care îl conduc oferă companiilor un acces mai ușor la finanțarea necesară investițiilor sau la credite pentru capital de lucru, toate fiind garantate de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, în numele statului român.”, a dat asigurări Nicolae Ciucă, președintele PNL.

În ceea ce constă Programul IMM Invest Plus, acesta se adresează companiilor cu o capitalizare medie, inclusiv profesioniștii, și are o serie de programe derivate, pentru anumite sectoare economice: Agro IMM Invest și Rural Invest (ambele destinate agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare), IMM Prod (pentru sectoarele productive ale economiei), Garant Construct (construcții, birouri de arhitectură și primării) și Innovation (exportatori). Într-o perioadă economică dificilă, susținerea mediului de afaceri este o prioritate, pentru că doar în acest mod protejăm companiile locale în fața provocărilor internaționale și pregătim România pentru perioada următoare.

Sunt strategii coerente, cu viziune, care aduc eficientizare energetică, care atrag noi locuri de muncă și care susțin mediul de afaceri, prin creșterea investițiilor și oportunitățile oferite. Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, continuă astfel și în 2023 politica dezvoltării.

Politica