joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Care sunt cele mai norocoase numere de pe pământ?

Conform unui nou sondaj, realizat pe un eșantion de 44.000 de oameni, care au fost întrebați care este  este numărul lor norocos, cel mai norocos număr este considerat a fi numărul 7.

Nu este o coincidență faptul că numărul 7 este considerat a fi cel mai norocos din lume – există motive istorice pentru care adulăm acest număr de mult timp!

Gândește-te doar la zilele săptămânii. De ce avem șapte zile? Cele șapte zile dintr-o săptămână sunt numite după planetele, zeitățile și corpurile cerești clasice – luni (Luna), marți (Marte), miercuri (Mercur), joi (Jupiter), vineri (Venus), sâmbătă (Saturn) și duminică (Soare).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Împărțirea săptămânii în șapte zile poate fi atribuită sistemului babilonian, care celebra o zi sfântă la fiecare șapte zile pentru a marca fazele lunii, începând din noaptea lunii noi. Cele patru faze ale lunii – lună nouă, primul sfert, lună plină, ultimul trimestru – durează aproximativ 29,53 de zile.

În natură, ai cele șapte minuni ale lumii, șapte culori ale curcubeului, șapte mări și șapte continente.

În lumea jocurilor de masă, punctele de pe părțile opuse ale unui zar obișnuit însumează șapte și există o credință comună că o serie de șapte amestecări va randomiza complet un pachet de cărți. În mod ciudat, opt amestecări perfecte vor aduce un pachet de 52 de cărți la ordinea inițială.

Festivalul numerelor

În 2015, Universitatea Newcastle a organizat un „Festival al numerelor” într-o varietate de locații din și în jurul nord-estului Angliei. O întrebare generală a festivalului a fost: „Care este numărul tău preferat – și de ce?” conceput pentru a acționa ca un „clei” pentru a lega împreună diversele aspecte ale festivalului. Această întrebare captivantă spera să capteze imaginația regiunii și să ceară publicului să se gândească puțin mai mult la cifre și la modul în care acestea le influențează viața.

Doar 442 de persoane au răspuns la sondaj (dintr-o prezență totală de 10.000 de persoane la festival), iar cifra șapte a fost cea mai populară alegere atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Mulți oameni și-au exprimat interesul pentru numărul 7 din mai multe motive și nu doar pentru că a fost considerat norocos. Mai multe persoane au spus că nu au idee de ce le-a plăcut.

Într-o lucrare publicată în 1956 de psihologul George A. Miller, intitulată „The Magical Number Seven, Plus or Minus Two” (”Magicul număr 7, plus sau minus doi”), Miller susține că este mai mult decât o coincidență faptul că numărul 7 pare să fie peste tot în jurul nostru. El afirmă că memoria noastră imediată s-a dovedit că funcționează bine atunci când ne amintim până la și nu mai mult de șapte lucruri. Putem distinge și emite o judecată despre șapte categorii diferite și să ne amintim aproximativ șapte obiecte dintr-o privire.

Sondajul de la „Festivalul Numerelor” a dezvăluit și alte constatări, cum ar fi distribuția numerelor preferate a fost mai mică pentru femei, dintre care 85% au ales un număr mai mic de 30. În schimb, 85% dintre bărbați aleg un număr mai mic de 64. Nicio femeie nu a ales un număr negativ, în timp ce trei bărbați au ales.

În general, 58% dintre participanții la sondaj au ales și un număr impar – 55% dintre bărbați au ales un număr impar, în timp ce 60% dintre femei au ales un număr impar. Acest lucru contravine anumitor credințe despre numerele pare și impare, cum ar fi în teorema lui Pitagora și în filosofia chineză Yin și Yang, în care numerele erau privite ca având gen – numere impare, masculin și numere pare, feminin.

Alte numere considerate norocoase

În China și în mare parte a Europei, numărul 3 este considerat a fi norocos, acesta fiind folosit de mulți filozofi chinezi. În Europa, numărul 3 este asociat cu expresia ”Toate lucrurile bune vin în număr de 3”. Pe de altă parte, în Japonia și Vietnam există o superstiție din străbuni care spune că dacă faci o poză cu 3 oameni în ea, cel mai probabil cel din mijloc va deceda.

Numărul 4 mai este considerat a fi norocos, cel puțin în Germania, unde este asociat cu găsirea unui trifoi cu 4 foi, care aduce noroc. În China, pronunția cuvântului ”patru” sună similar cu pronunția cuvântului ”moarte”. Ca rezultat, multe clădiri din China nu au etajul 4.

În Italia, numărul 13 este considerat a fi norocos în industria jocurilor de masă. Expresia ”fare tredici” se traduce în ”a face 13”, adică a luat jackpotul. Și în China numărul 13 este considerat norocos, deoarece cuvântul 13 în mandarină se traduce în ”creștere asigurată”.

Pe de altă parte, toată lumea occidentală consideră numărul 13 ca fiind un număr cu care aduce ghinion, deoarece este asociat cu diverse evenimente întunecate ale trecutului, ca sfârșitul calendarului mayaș, sau Ultima Cină.

Dacă numărul tău norocos este 0, s-ar putea să fii încântat să știi că zero este pe lista noastră de numere norocoase. Chiar dacă zero este considerat a fi atât un număr real, cât și un număr imaginar, numerele imaginare sunt rădăcina pătrată a numerelor reale ne-pozitive. Și deoarece zero este și un număr ne-pozitiv, acesta îndeplinește criteriile numărului imaginar.

Chinezii cred cu tărie în armonie și echilibru, prin urmare numerele pare câștigă în mod natural preferință față de numerele impare. Numărul 0 este un număr întreg, precum și unul par, în special pentru bani și, prin urmare, este considerat o cifră norocoasă.

Politica