Ministrul austriac de interne: Voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen, reiternând poziția Austriei din ultimele săptămâni.

„Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est.  Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat acesta, pentru presa austriacă, înaintea ședinței JAI.

Ulterior, Karner a ignorat jurnaliștii din România, prezenți la Bruxelles, care au încercat să îi adreseze câteva întrebări, scrie digi24.ro

Declarația acestuia a fost făcută cu doar câteva minute înainte de începerea Consiliului JAI, unde miniștrii de interne ai statelor membre vor discuta despre extindere Spațiului Schengen cu Croația, România și Bulgaria.

Germania susţine aderarea României, Bulgariei și a Croaţiei la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Agerpres care citează Reuters.

”Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune”, le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Ea a adăugat: ”Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei”.

La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei.

România a îndeplinit cu brio toate criteriile necesare și merită să fie admisă în Spațiul Schengen, a declarat unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene. Margaritis Schinas susține că decizia este una strict politică, în contextul în care admiterea țării noastre ar reprezenta un câștig pentru blocul comunitar.

Declarații de susținere au venit și de la reprezentantul Cehiei, care deține președinția rotativă a UE, precum și din partea Franței și Germaniei.

Croația are șanse mari să fie admisă în Schengen astăzi, fiind susținută de toate statele, în timp ce împotriva României votează Austria, iar împotriva Bulgariei, s-au pronunțat Austria și Olanda.

Populare

Recomandări

45 de ani de închisoare, după ce a încercat să recreeze crimele odiosului Jeffrey Dahmer

Criminalii în serie și atrocitățile lor produc nu doar...

Vâlcea. Turiști blocați la Cozia. Un copil de 1 an și jumătate între aceștia

Un grup de 4 persoane, printre care un copil...

Craiova. Trei frați, acuzați de proxenetism cu minore

Trei frați cunoscuți în lumea interlopă din Craiova au...

Făina de greieri, acum și în România

Un magazin online din Baia Mare a pus la...