marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANSVSA: Cei care vor să sacrifice porcul trebuie să respecte condițiile de salubritate

Tăierea porcului este unul dintre cele mai vechi obiceiuri care se păstrează în satele din România.

Potrivit tradiției, tăierea porcului sau Ignatul porcilor, cum este cunoscut în popor, se face pe 20 decembrie, atunci când încep oficial sărbătorile de iarnă. În calendarul creștin ortodox, în acea zi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, de unde vine și numele zilei de Ignat.

Obiceiul de sacrificare a porcului datează din perioada Romei antice. În antichitate, romanii sacrificau porcul în perioada 17-30 decembrie, cu ocazia sărbătorii Saturnalia. Ritualul era considerat un omagiu adus zeul Saturn, protectorul muncilor agricole și al roadelor pământului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru romani, porcul era întruchiparea zeului Saturn, a cărui moarte şi reînviere se „consumă” la finalul anului vechi şi în preajma începerii anului nou, scrie stirileprotv.ro

 Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cei care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți.

Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:

• Pistolul cu glonte captiv

• Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței

Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.

• Electronarcoza

• Expunerea la dioxid de carbon

De asemenea, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.

După sacrificare, carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu dă rezultatul negativ la examinarea pentru Trichinella. 

Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Pentru test, oamenii pot tăia o bucată mică de carne (de dimensiunea unei nuci) din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului și să o ducă la medicul veterinar.

Prețul examenului trichineloscopic variază între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA.

Politica