vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un procuror, bănuit că primea bani de la gruparea condusă de interlopul român Florian Tudor „Rechinul”

Procurorul mexican Jonathan Medina Nava este acuzat că se afla pe statul de plată al grupării de interlopi conduse Florian Tudor, deși investiga o crimă și o tentativă de omor care aveau legătură cu banda craioveanului cunoscut sub porecla de „Rechinul”, scrie, într-o amplă investigație de presă, context.ro.

Procurorul a reușit să conducă anchetele astfel încât oamenii grupării Riviera Maya, în cel puțin două dosare penale în care erau acuzați de tentativă de omor și omor în Cancun, Mexic, să n-ajungă nici măcar pe lista de suspecți. În Mexic, Nava a decis că tentativa și omorul au fost comise de cetățeni mexicani.

În România, procurorii DIICOT au constat că trei dintre locotenenții lui Florian Tudor sunt principalii suspecți ai tentativei, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tribunalul București i-a condamnat pe cei trei pe fond la ani grei de închisoare. Aceștia au făcut însă apel și s-au folosit în apărare de dovezi dubioase furnizate de chiar de procurorul Medina Nava.

În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), o rețea internațională de jurnalism de investigație, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile bandei lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic.

„Rechinul” și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate.

Un fost colaborator al grupării lui Tudor a declarat pentru OCCRP că procurorul Medina Nava „primea cadouri” de 5.000-6.000 de dolari americani.

Liderul grupării, Florian Tudor, așteaptă acum o posibilă extrădare din Mexic, în timp ce șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor. Cei trei au contestat sentința.

Avocații lor și-au bazat apărarea pe rapoartele procurorului mexican Jonathan Medina Nava, care a atribuit tentativa de omor unor mexican. Astfel că aliații lui Tudor susțin prin avocați că nu sunt vinovați pentru că investigația din Mexic a stabilit cine a comis tentativa. Lui Medina Nava i-a fost pus sub sechestru contul bancar de către anchetatorii financiari mexicani în 2021, în urma unor suspiciuni că ar fi primit mită chiar de la șeful grupării de interlopi, Florian Tudor.

În ciuda faptului că i-a fost blocat contul bancar pentru asocierea sa cu banda, Medina Nava nu a fost identificat public ca principal investigator în două dosare penale care au analizat o tentativă de omor și omorul lui Sorinel Marcu fostul asociat al lui Tudor.

Despre tentativa de omor, DIICOT și apoi Tribunalul București au concluzionat că a fost comisă de oamenii lui Tudor. Iar părinții lui Marcu și o serie de martori au susținut că asasinatul a fost comandat tot de către Florian Tudor.

Fără a-l menționa pe Medina Nava, un magistrat de la Tribunalul București a concluzionat că dosarele mexicane nu pot fi considerate „în niciun caz” ca fiind „o hotărâre definitivă” în cazul tentativei de omor. Judecătorul a analizat documentele din Mexic tocmai pentru că avocații locotenenților lui Tudor s-au bazat în mod special pe concluziile lui Medina Nava.

Legăturile lui Medina Nava cu banda nu au fost dovedite în instanță, iar acesta nu a fost pus sub acuzare niciodată în Mexic sau în altă parte.

Politica